Buitenland
Deel privéschool Parijs stort in na explosie, veel gewonden

De hulpdiensten in Parijs zochten donderdagochtend verder naar een vermiste tussen het puin na een grote explosie in het centrum van de stad woensdag. Een andere vermiste bleek in het ziekenhuis te liggen.

Hulpdiensten aan het werk na de explosie in Parijs. beeld EPA, Mohammed Badra
Hulpdiensten aan het werk na de explosie in Parijs. beeld EPA, Mohammed Badra

De autoriteiten zeggen tegen Franse media dat 37 mensen gewond raakten bij de ontploffing, onder wie drie kinderen. Vier mensen zouden zwaargewond zijn.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is geweest van de explosie in het gebouw van de particuliere design- en modeschool Paris American Academy. De eerste berichten leken te wijzen op een gasexplosie en dat is nog steeds een mogelijkheid. De burgemeester van het vijfde arrondissement, waar de explosie plaatsvond, zegt tegen de krant La Voix du Nord dat er inderdaad een gaslucht hing. Maar dat hoeft niet te betekenen dat gas de oorzaak was, „het kan ook een gevolg zijn”.

Door de explosie is een historisch gebouw ingestort, maar er zijn ook zorgen om de omliggende gebouwen. Die panden zijn nog ontruimd en de minister van Volkshuisvesting laat aan de krant Le Parisien weten dat hij de staat van de gebouwen zo snel mogelijk wil laten onderzoeken. Volgens BFMTV zijn de funderingen van zeker drie gebouwen beschadigd geraakt.

Getuigen vertellen een „oorverdovende ontploffing” te hebben gehoord. Ook is een grote vuurbal gezien. Daarna brak er een felle brand uit. De hulpdiensten stuurden honderden brandweerlieden naar het gebouw om het vuur te blussen.

Door de kracht van de ontploffing sneuvelden nog tot op 400 meter afstand ruiten, melden verslaggevers van het Franse persbureau AFP. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin riep mensen op uit de buurt te blijven. Hij brak zelf een bezoek aan de stad Nancy af om ter plaatse te gaan.

Het getroffen gebied ligt aan de rand van Quartier Latin, een deel van de Franse hoofdstad dat populair is onder toeristen. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie. Een aanklager sprak de hoop uit dat slachtoffers met lichte verwondingen de onderzoekers van bruikbare informatie kunnen voorzien.

Bij omwonenden en ondernemers in het gebied zit de schrik er goed in. Meerdere getuigen dachten naar eigen zeggen aan een bomexplosie. „De hele zaak stond te trillen”, vertelde de uitbater van een winkel die een paar deuren is verwijderd van de Paris American Academy.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer