Buitenlandvluchtelingen
Ngo’s: Tientallen migranten verdronken bij Gran Canaria

Volgens twee ngo’s zijn woensdag tientallen migranten verdronken die op weg waren naar de Canarische Eilanden. De migrantenorganisaties Walking Borders en Alarm Phone spreken over minstens 35 slachtoffers door het zinken van een rubberboot waarop zich 59 of 60 personen zouden hebben bevonden.

Redactie buitenland
Vluchtelingen komen aan op Gran Canaria in februari. Archiefbeeld EPA, Elvira Urquijo
Vluchtelingen komen aan op Gran Canaria in februari. Archiefbeeld EPA, Elvira Urquijo

Marokko en Spanje zijn betrokken geweest bij de reddingsoperatie ten zuidoosten van Gran Canaria. Volgens Spaanse media was er onder de slachtoffers zeker één kind en werden 24 personen gered: 22 mannen en 2 vrouwen. De boot zou zijn vertrokken uit de Marokkaanse stad Agadir.

Het was donderdagmorgen nog niet duidelijk hoe de boot is gezonken. „De (opvarenden op de) boot smeekten al meer dan twaalf uur om redding in Spaanse wateren”, schreef Helena Maleno van de Spaanse ngo Caminando Fronteras (Walking Borders) op Twitter. Ze werden overgebracht naar Kaap Bojador (in Marokko), volgens Maleno.

Volgens cijfers van Walking Borders waren er in totaal 60 mensen aan boord, Alarm Phone sprak van 59.

„De boot kwam in moeilijkheden en zonk”, verklaarde een woordvoerder van de Spaanse reddingsdiensten. Daarop startten de Marokkaanse diensten een reddingsactie, die later de Spanjaarden om hulp vroegen.

De Marokkanen kwamen echter veel te laat in actie, stelt Walking Borders. Volgens de ngo namen de migranten in nood contact met hen op, waarop de ngo de Spaanse reddingsdiensten alarmeerden. Spanje contacteerde de Marokkaanse reddingsdiensten, die vervolgens pas twaalf uur later in actie zouden zijn gekomen.

De woordvoerder van de Spaanse reddingsdiensten meldde dat er woensdag 51 mensen zijn gered van een andere boot, die in de buurt van Lanzarote in moeilijkheden kwam.

De Griekse kustwacht redde maandagochtend intussen tientallen migranten van een boot die in de problemen was geraakt op de Egeïsche Zee. Volgens het Griekse dagblad Kathimerini waren er ongeveer zeventig mensen aan boord.

Het zou slecht weer zijn geweest, met name door de harde wind. Volgens de krant hebben alle opvarenden het overleefd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer