Buitenland
EU straft Kosovo om voortduren ruzie met Servië

De Europese Unie straft Kosovo omdat het te weinig doet om het conflict met de Servische minderheid op te lossen. De unie schroeft onder meer de financiële hulp terug aan het Balkanstaatje, dat zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Servië.

Woensdag nog verbood Kosovo alle voertuigen met Servische kentekenplaten de toegang tot zijn grondgebied als reactie op de arrestatie van drie agenten uit Kosovo door de Servische politie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het was „om de veiligheid bij alle grensovergangen te vergroten”.

Kosovo worstelt nog altijd met de Servische minderheid in de noordelijke grensstreek. De afgelopen maanden liepen de spanningen daar zo hoog op dat ook vredesmilitairen van de NAVO werden belaagd en verwond. Kosovo verzuimt om „de-escalerende stappen te nemen en de oorzaken van de crisis aan te pakken”, zegt een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell. „Ondanks onze herhaaldelijke oproepen.”

Daarom hebben de EU-landen een reeks strafmaatregelen voorbereid, waarvan er een paar al zijn ingegaan. De andere kunnen volgen als de Kosovaarse regering zo doorgaat, aldus de woordvoerder. Maar omgekeerd kunnen ze ook worden ingetrokken als Kosovo „geloofwaardige en beslissende stappen zet” om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De maatregelen mogen geen sancties heten, maar het zou gaan om „financiële en politieke consequenties”. Daaronder vallen onder meer „het opschorten van de financiële samenwerking” met de EU en van ontmoetingen en besprekingen op hoog niveau met EU-functionarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer