Kerk & religie
PThU koopt pand in Utrecht: „theologische hub” in binnenstad

Masterstudenten theologie kunnen vanaf september 2024 terecht in het nieuwe pand van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) aan het Janskerkhof, in hartje Utrecht. De eerste bachelorstudenten, zo is de bedoeling, schuiven een jaar later de collegebanken in.

Kees Boele, bestuursvoorzitter van de PThU. beeld PThU
Kees Boele, bestuursvoorzitter van de PThU. beeld PThU

De universiteit, die predikanten opleidt voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft sinds 2012 twee locaties: aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en in Groningen. Die gaan dicht. In 2030 moet iedereen –nu zijn dat ongeveer 300 studenten en 120 medewerkers– in het zeventiende-eeuwse rijksmonument in de Utrechtse binnenstad werken.

Het nieuws van de aankoop van Janskerkhof 12 is woensdag door het personeel in Amsterdam en Groningen „met applaus” begroet, zegt dr. Kees Boele, voorzitter van het college van bestuur van de PThU. „We hebben ervoor gedankt.”

Boele wil geen mededelingen doen over de kosten van de aankoop van het pand en de nodige verbouwing en verduurzaming ervan. „Die maken we niet openbaar. Dat zou niet passend zijn. Maar: we hebben verschillende toekomstscenario’s gemaakt, en de aankoop past binnen een voorzichtig scenario.”

Samenwerking

Een aantal docenten van de PThU en de VU drongen in maart aan op heroverweging van het besluit om de gezamenlijke bacheloropleiding theologie te beëindigen. Boele geeft aan dat deze zogenoemde joint bachelor voor de huidige studenten „voorlopig in stand blijft” en op termijn wordt afgebouwd. Aan de samenwerking met de VU is nog geen einddatum geplakt, maar die komt er wel.

Ook de samenwerking in de bachelor van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt volgens de bestuursvoorzitter „gecontinueerd”. Daarvoor geldt geen einddatum. Wel start de PThU in 2025 een nieuwe, eigen bachelor, in Utrecht.

De PThU gaat in Utrecht volop samenwerking zoeken. In een straal van enkele honderden meters rond het Janskerkhof bevinden zich onder meer de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht (sinds vorig jaar in de stad), de Universiteit voor Humanistiek en de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Boele spreekt trots van een „theologische hub”, een knooppunt van de theologie in Nederland. „Dat was ook een van de motieven om ons in Utrecht te vestigen”, zegt hij. „Er zijn interessante en kansrijke partners om de ontwikkeling van de theologie een impuls te geven. We hebben elkaar in een seculiere samenleving hard nodig. Samenwerking past bij onze missie: vanuit het Evangelie de theologie, kerk, academie en samenleving inspireren en vernieuwen.”

Janskerk

De PThU gaat ook samenwerken met de nabijgelegen oecumenische gemeente van de Janskerk. Dat betekent natuurlijk geen „overname van de zondagse eredienst”, zegt Frans Ritmeester, directeur van de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU). „Maar op doordeweekse dagen kunnen er bijvoorbeeld vespers, congressen en studentenbijeenkomsten worden gehouden.”

Samenwerking houdt ook niet in dat de PThU de kleur van de oecumenische gemeente gaat aannemen, verzekert Boele. „We zijn er voor het hele spectrum binnen de Protestantse Kerk. Het is een enorme kans en een groot voorrecht dat studenten uit verschillende tradities met elkaar kennis kunnen maken, om daardoor academisch en theologisch scherper te worden. Dat kan in Utrecht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer