Kerk & religie
Diensten Laurenskerk Rotterdam verstoord door geluidsoverlast

De hervormde Laurenskerkgemeente in Rotterdam ervaart op zondagochtend in toenemende mate geluidsoverlast van evenementen en activiteiten die in de binnenstad plaatsvinden.

Janita van Hoeven
Laurenskerk in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt
Laurenskerk in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

De gemeente heeft haar zorgen begin deze maand in een brief geuit aan het stadsbestuur van Rotterdam.

De monumentale Laurenskerk staat midden in het centrum en in de directe omgeving van de Binnenrotte, een groot plein waar regelmatig evenementen en activiteiten plaatsvinden. „Een beetje geluidsoverlast is onvermijdelijk”, zegt citypastor ds. Harold Schorren donderdag desgevraagd. „Het heeft ook wat moois om kerk te zijn midden in het gedruis van de wereld.”

De achterliggende weken ervoer de gemeente tijdens de diensten op zondagochtend echter forse geluidsoverlast. Dat was bijvoorbeeld op zondag 14 mei het geval toen de gemeente de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ds. Schorren: „We hadden kinderen uitgenodigd die in stilte 1200 kaarsjes zouden aansteken. In de stad waren echter op dat tijdstip de voorbereidingen voor het kampioenschap van Feyenoord in volle gang. Er klonk een voortdurend geroezemoes op de achtergrond. Het is jammer dat je dan niet even de echte stilte hoort.”

Ook de zondag erna, 21 mei, ervoer de gemeente geluidshinder, tijdens de KLM Urban Trail, een hardloopevenement dat in tal van steden wordt georganiseerd. „Om 9 uur ’s ochtends dreunde de muziek al door de wijk. Ik vraag me af waarom het nodig is om op dat tijdstip het volume zo hard te zetten.”

In de brief vraagt de kerkenraad aan het stadsbestuur om de zondagswet beter te handhaven. „Officieel geldt dat er op zondag tot 13 uur geen activiteiten mogen worden georganiseerd die hinder opleveren voor religieuze bijeenkomsten. Het zou fijn zijn als de gemeente daar bij het afgeven van vergunningen beter op wil letten. Voor je het weet vindt iedereen dit soort situaties gewoon”, aldus de citypastor.

Omdat de Laurenskerk een monumentaal gebouw is ziet ds. Schorren geen mogelijkheden om de isolatie te verbeteren. „Je hoort nu eenmaal alles wat er buiten gebeurt en dat geldt andersom ook.”

De ChristenUnie in Rotterdam heeft deze week aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de geluidsoverlast. „Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat we de rust en ruimte in onze stad samen delen en daarbij rekening houden met elkaar. Dat is gewoon een kwestie van goed fatsoen. Maar als kerkdiensten serieus verstoord worden, gaat het qua fatsoen mis.” De partij vraagt het college in gesprek te gaan met de gemeenten die kerken in de Laurenskerk, de horeca aan het kerkplein en met organisatoren van evenementen.

Ds. Schorren hoopt dat de brief en de vragen effect hebben. „Als predikant hanteer je een bepaalde opzet voor een preek en bouw je de spanning op. Het is heel vervelend als je dan voortdurend wordt gestoord. Daar erger ik me echt aan.”

De Laurenskerk wordt gebruikt door twee kerkgemeenschappen: Het Laurenspastoraat en de vrijzinnige gemeente Maaskant Open Grenzen, allebei behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland. Elke zondag vinden er om 9 uur, 10.30 uur en ’s avonds om 19 uur diensten plaats. Ds. Schorren: „In de avond ervaren wij ook veel geluidsoverlast, maar dan kunnen wij ons niet beroepen op de zondagswet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer