Groen & duurzaamheid
Plastic zal deze olifanten zwaar op de maag liggen

Een beetje zand in het eten kan geen kwaad. Want zand schuurt de maag, zo luidt het gezegde. Maar een plastic snack? Dat kan deze olifanten nog wel eens flink bezuren. Plastic ligt immers zwaar op de maag.

beeld AFP, Ishara S. Kodikara
beeld AFP, Ishara S. Kodikara

Dat de kunststoffen zakjes en tasjes niet voor consumptie zijn, daar hebben deze dieren geen boodschap aan. Ze volgen hun instinct en zijn op zoek naar voedsel. Dat deze dieren door plasticafval in dodelijk gevaar verkeren, daar zouden mensen op hun beurt wel een boodschap aan moeten hebben. Door verstrikking, verstikking en opstopping gaan er jaarlijks zo’n 100 miljoen dieren dood door plastics.

Voor deze Sri Lankaanse dikhuiden gloort er ondertussen hoop. Het Zuid-Aziatische land wil schoon schip maken. Plastic­afval moet worden opgeruimd en er komt waarschijnlijk een verbod op de verkoop van wegwerpplastic. Sri Lanka kampte volgens het ministerie van Milieu met een golf aan sterfgevallen onder olifanten en herten in het noordoosten van het eiland. Daar zoeken veel dieren naar eten op open vuilnisbelten.

Een tweede lichtpuntje is er ook. In 2022 namen 175 lidstaten van de Verenigde Naties een resolutie aan om een einde te maken aan plasticvervuiling. Vorige week nog kwamen delegaties van over de hele wereld in Parijs bijeen om bindende regels te formuleren. Leve de olifant!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer