Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is op zoek naar persoonlijke verhalen en voorwerpen met betrekking tot menstruatie. „In Nederlandse erfgoedcollecties is weinig aandacht geweest voor menstruatie”, zegt conservator Inge Schriemer. Daar moet volgens haar verandering in komen „zodat we nu en in de toekomst ook over menstruatie voorwerpen kunnen laten zien en echte verhalen kunnen vertellen”.
Het museum heeft 25.000 euro gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor het streven, dat ook moet „bijdragen aan het zichtbaar maken van menstruatiecultuur om het taboe te verkleinen”.
Het Openluchtmuseum wil „over menstruatiecultuur een kwalitatief goede, meer diverse collectie opbouwen, met name voor de periode na 1965”. Er zitten namelijk wel diverse wasbare maandverbanden en enkele wegwerpmenstruatieproducten in de museumcollectie, vooral van voor 1965.
Het museum noemt menstruatiecultuur een breed onderwerp, omdat er zoveel ontwikkelingen en thema’s bij samenkomen: technologie, welvaart en (menstruatie)armoede, duurzaamheid en vrouwenemancipatie. „Daarnaast is het een onderwerp dat raakt aan sociale en maatschappelijke kwesties: relatie tussen moeder en dochter, relatie tussen ouder en kind, maar ook aan schaamte, pijn en vrijheid.”
Voor de verhalen zoekt het museum niet alleen vrouwen, maar iedereen die er op de een of andere manier te maken heeft (gehad), ook mannen en trans-, non-binaire en intersekse personen.