Zelensky in gesprek met G7 over F-16's; Rusland reageert: Westen neemt enorm risico
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Japan. Zelensky gaat langs bij de vergadering van de G7, een samenwerkingsverband van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie. Hij schrijft op Twitter dat hij daar „belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne” zal hebben. Het gerucht ging al langer dat hij erbij zou zijn, al bleef enige tijd onduidelijk op welke dag hij zou komen.
„Vrede zal vandaag een stap dichterbij komen”, twitterde de president kort na zijn landing. Enige uren eerder kwamen de Verenigde Staten met nieuws over gevechtsvliegtuigen waar hij al lang om vroeg. De Amerikaanse president Joe Biden zei toe te staan dat Oekraïners mogen trainen in de F-16. Zelensky noemde dat eerder een „historisch besluit”. Hiermee komt de daadwerkelijke levering van de vliegtuigen namelijk een belangrijke stap dichterbij.
Tijdens de G7 komt volgens Zelensky de „praktische invulling” van de plannen met de F-16’s aan de orde. De VS moeten meewerken aan de levering van de F-16’s, omdat landen die erover beschikken (zoals Nederland) de toestellen van de Amerikanen gekocht hebben. Voordat de vliegtuigen ingezet kunnen worden, moeten allerlei voorbereidingen getroffen worden. Voldoende trainen is daar een van. Zoiets duurt volgens deskundigen maanden.
Rusland: Westen neemt enorm risico als Oekraïne F-16’s krijgt
Het Westen neemt een „enorm risico” als er inderdaad F-16’s naar Oekraïne gaan. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko gezegd tegen staatspersbureau TASS. Volgens Groesjko laat het Westen de spanning hiermee opnieuw verder oplopen.
De onderminister reageerde desgevraagd op het nieuws dat de Verenigde Staten bereid zijn om F-16’s beschikbaar te stellen voor Oekraïne om te trainen. Of er daadwerkelijk straaljagers gedoneerd worden, is nog onduidelijk, maar het lijkt wel die kant op te gaan. „Dat brengt voor hen enorme risico’s met zich mee”, zei Groesjko volgens TASS. „In elk geval zal hiermee rekening worden gehouden in al onze plannen en we beschikken over alle nodige middelen om onze doelen te bereiken.”
Nederland is een van de landen die genoemd wordt als mogelijke leverancier van de gevechtsvliegtuigen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei met „onze naaste bondgenoten” Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk te werken aan de invulling van de plannen voor het trainingsprogramma.