Bestand Gazastrook gaat in op 19 januari • Gazanen en Israëliërs vieren feest
Israël en de Palestijnse terreurbeweging Hamas hebben een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren voor de Gazastrook.
Advertentie
Op 7 oktober 2023 ontvoerde Hamas 251 mensen uit Israël. Van dat aantal zijn er de afgelopen 15 maanden door onderhandelingen tussen Israël en Hamas 109 vrijgelaten. Het Israëlische leger zelf heeft ook acht gijzelaars gered. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft de IDF 40 lichamen van overleden gegijzelden geborgen. Drie gegijzelden zijn om het leven gekomen door geweervuur van het Israëlische leger zelf.
Met deze nieuwe deal komen weer 33 gijzelaars vrij. Uit de stukken blijkt dat Hamas drie gijzelaars per week zal vrijlaten. Eerst zullen de nog levende gegijzelden worden vrijgelaten, vrouwen, ouderen en minderjarigen krijgen daarbij voorrang. Daarna worden de lichamen van de omgekomen gijzelaars overgedragen.
Volgens een berekening van BBC zouden er zich nog 94 Israëlische gijzelaars in de Gazastrook bevinden. De Britse omroep neemt aan dat er daarvan nog 60 in leven zijn en er 34 zijn overleden. De BBC baseert het aantal doden op verklaringen van het Israëlische leger, kibboetsen en organisaties die de families van de gijzelaars vertegenwoordigen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een persconferentie details gedeeld over het bestand in de Gazastrook. Het akkoord bestaat in de eerste fase van zes weken uit onder meer een staakt-het-vuren. Als de onderhandelingen over de tweede fase na die zes weken nog niet klaar zijn, blijft het tijdelijke staakt-het-vuren gelden.
De eerste fase bestaat uit terugtrekking van Israëlische militairen uit de bevolkte gebieden. Biden meldde ook dat Hamas gijzelaars zal vrijlaten, onder wie Amerikanen. Israël laat in ruil honderden Palestijnse gevangenen gaan. Ook kunnen Palestijnen terugkeren naar hun woningen in heel Gaza en komt er meer humanitaire hulp, aldus Biden.
Fase twee moet uit onder meer een permanente wapenstilstand bestaan. De onderhandelingen hierover moeten nog plaatsvinden. In deze tweede fase moeten meer gijzelaars worden vrijgelaten en verlaten alle Israëlische militairen Gaza. In de derde fase moeten de lichamen van overleden gijzelaars naar Israël worden overgebracht en komt de focus op de wederopbouw te liggen.
De oorlog kon volgens Biden niet anders dan eindigen met een deal over de vrijlating van gijzelaars. Hij is "diep tevreden" dat deze dag is gekomen voor het Israëlische volk, families van de gijzelaars en de onschuldige mensen in Gaza. De Palestijnen hebben volgens Biden "onvoorstelbare verwoesting" meegemaakt en zijn "door een hel gegaan". "Te veel onschuldige mensen zijn omgekomen." De president stelt dat het Gazaanse volk zich nu eindelijk kan bezighouden met de wederopbouw en een "toekomst zonder Hamas aan de macht".
Biden complimenteerde de diplomaten die betrokken waren bij de totstandkoming van de deal. Hij zei dat de overeenkomst was ontwikkeld en onderhandeld onder zijn regering, maar de uitvoering grotendeels bij de regering van aanstaande president Donald Trump zal liggen. "Deze afgelopen dagen hebben we als één team gesproken." Bidens en Trumps gezanten waren deze week allebei bij de onderhandelingen in Qatar.
Trump treedt volgende week maandag aan als president. Biden zei dat zijn vertrek komt nu "onze vrienden sterk zijn, onze vijanden zwak en er echte kansen zijn voor een nieuwe toekomst", in Libanon, Syrië en het Palestijnse volk. Er is volgens Biden een "echte kans voor een betere toekomst voor het Midden-Oosten".
Dick Schoof noemt het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas "een grote doorbraak die ik enorm toejuich". De premier roept beide partijen op X op zich aan de afspraken te houden, "zodat er veel meer cruciale humanitaire hulp de noodlijdende bevolking van Gaza kan bereiken en de gegijzelden eindelijk herenigd kunnen worden met hun geliefden."
Zonder de inzet van de Verenigde Staten, Egypte en Qatar was dit akkoord er niet gekomen volgens de minister-president. "Deze deal is een belangrijke stap in de richting van de-escalatie in het Midden-Oosten en een duurzame vrede."
De premier zegt dat ook Nederland zich hard heeft gemaakt voor de wapenstilstand. "We kunnen ook alles in het werk stellen dat humanitaire hulp naar Gaza kan plaatsvinden en zullen ook zorgen dat de middelen die daarvoor nodig zijn er ook komen", aldus Schoof in een toelichting aan journalisten.
De Verenigde Naties willen de afspraken over een staakt-het-vuren in Gaza ondersteunen. Dat blijkt uit een verklaring van secretaris-generaal António Guterres die is verspreid via X. Nu moeten de mensen in Gaza snel hulp krijgen, voegde hij daar ten overstaan van journalisten aan toe.
Het bestand in de Gazastrook tussen Hamas en Israël geldt vanaf zondag 19 januari, meldt bemiddelaar Qatar. Samen met Egypte en de Verenigde Staten slaagde het land erin een akkoord te bereiken. De premier van Qatar benadrukt wel dat de precieze uitvoering van de deal nog wordt uitgewerkt met zowel Hamas als Israël.
Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de laatste details van de Gaza-deal nog moeten worden uitgewerkt. "We hopen dat dit vanavond gaat gebeuren", staat in een verklaring.
Hamas heeft nog niet publiekelijk gereageerd. De inhoud van het akkoord is nog niet officieel naar buiten gebracht. De deal bestaat uit fases, meldt een ingewijde tegen persbureau Reuters. Tijdens de eerste fase van zes weken geldt een staakt-het-vuren.
Hamas laat in de eerste fase 33 Israëlische gijzelaars vrij, onder wie minderjarigen, vrouwen en mannen boven de 50 jaar. In ruil komen tussen de 990 en 1650 Palestijnen vrij uit Israëlische gevangenissen, aldus de bron.
Israëlische militairen trekken zich bovendien terug uit Centraal-Gaza en ontheemde Palestijnen kunnen terug naar het noorden van het kustgebied. Volgens de bron mogen tijdens het bestand dagelijks zeshonderd vrachtwagens met humanitaire hulp de Gazastrook in. Qatar, Egypte en de Verenigde Staten staan garant voor de uitvoering van de overeenkomst.
Onderhandelingen over de tweede fase beginnen op de zestiende dag van de eerste fase. Die gaan naar verwachting over de vrijlating van de overige gijzelaars, een permanent staakt-het-vuren en een volledige terugtrekking van Israëlische militairen. Er komt ook een derde fase, waarin Egypte, Qatar en de Verenigde Naties toezicht houden op de wederopbouw van de Gazastrook.
Gazanen en Israëliërs vieren feest na het nieuws dat er een deal over een wapenstilstand is bereikt tussen Israël en Hamas.
Verslaggevers van persbureau AFP zien duizenden feestende mensen in Deir el-Balah en andere plaatsen in de Gazastrook. Daar zijn mensen in groepen bijeengekomen. Ze knuffelen elkaar en maken foto's om het bestand te vieren. Ook in Israël zijn mensen de straat op gegaan om feest te vieren, waaronder in Tel Aviv.
Dat Israël en Hamas een gijzelaarsdeal en staakt-het-vuren voor de komende zes weken hebben afgesproken, is "een hoopvol signaal voor zowel gegijzelden als meer hulp voor Gaza". Dat zegt voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Naomi Mestrum in een eerste reactie op het woensdag aangekondigde bestand. "Maar laat dit niet het eindstation zijn", spreekt de voorzitter hoopvol uit.
Van de hele lijst gegijzelden is niet bekendgemaakt wie er nog leven, aldus Mestrum. Ze zegt dat ook niet bekend is of het in de deal om 33 levende personen gaat of dat er lichamen van dode gegijzelden bij zitten.
"Wat dat betreft gaan we spannende dagen en uren tegemoet, omdat we niet weten hoe het met deze mensen is, hoe ze thuiskomen qua gezondheid en trauma."
Advertentie
Turkije ziet het staakt-het-vuren in de Gazastrook tussen Israël en Hamas als een "belangrijke stap" voor stabiliteit in de regio. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan in een reactie op het bericht over het akkoord.
Turkije heeft zich de laatste vijftien maanden vaak hardgemaakt voor de Palestijnen in Gaza. President Recep Tayyip Erdogan heeft Israël ervan beschuldigd een genocide uit te voeren daar.
Fidan benadrukt dat de kwestie nog niet is opgelost en dat Turkije zich zal blijven inzetten voor een tweestatenoplossing, waarbij een Palestijnse en een Israëlische staat naast elkaar bestaan.
Nu er een bestand over de oorlog in Gaza is bereikt, is er onmiddellijk "een grootschalige humanitaire hulpoperatie in Gaza nodig om levens te redden, en kinderen moeten daarin centraal staan". En daar is ook de steun van de Nederlandse regering voor nodig. Daarvoor pleit UNICEF, dat als een van de grootste hulporganisaties in Gaza zegt klaar te staan om levensreddende hulp mogelijk te maken.
Volgens UNICEF zijn minstens 800 tot 1000 vrachtwagens per dag nodig om basisbehoeften zoals voedsel, water en gezondheidszorg in Gaza te garanderen.
De Israëlische regering stemt donderdag over het door onderhandelaars bereikte akkoord met de Palestijnse terreurbeweging Hamas, aldus regeringsfunctionarissen. De verwachting is dat de meerderheid van het kabinet zal instemmen met de deal.
Eerder meldde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken al dat buitenlandminister Gideon Saar zijn bezoek aan Europa heeft afgebroken om deel te nemen aan het overleg in het veiligheidskabinet en de regering over de kersverse overeenkomst, die ook de vrijlating van Israëlische gijzelaars regelt.
De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat er een deal is bereikt over de strijd in de Gazastrook. "We hebben een deal voor de gijzelaars in het Midden-Oosten. Ze worden snel vrijgelaten. Dank u!", laat hij weten in een bericht op zijn platform Truth Social.
Vertegenwoordigers van Trumps aanstaande regering waren betrokken bij de indirecte gesprekken tussen Israël en Hamas, die sinds oktober 2023 met elkaar in oorlog zijn.
Trumps gezant voor het Midden-Oosten, Steve Witkoff, werkte de afgelopen tijd samen met Brett McGurk, de vertegenwoordiger van de Amerikaanse president Joe Biden. Beide mannen waren afgelopen week aanwezig bij de onderhandelingen in Qatar.
Israël en de Palestijnse terreurbeweging Hamas hebben een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren voor de Gazastrook, na vijftien maanden bloedige strijd. Dat meldden meerdere media op basis van onder anderen Amerikaanse functionarissen.
Onderhandelaars bereikten een overeenkomst dat de wapens worden neergelegd en Palestijnse gevangenen worden geruild tegen de gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Het bestand komt kort voor de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump en volgt na maandenlange onderhandelingen tussen bemiddelaars uit Qatar en Egypte, met de steun van de Verenigde Staten.
Israëlische troepen vielen Gaza binnen nadat strijders onder leiding van Hamas op 7 oktober 2023 Israël binnenvielen en 1200 soldaten en burgers om het leven brachten. Meer dan 250 buitenlanders en Israëliërs werden ontvoerd.
Advertentie