Kerk & religie
Kom over en help noteert record aan inkomsten in 2022

De christelijke hulporganisatie Kom over en help (KOEH) heeft het jaar 2022 afgesloten met 6,4 miljoen euro aan inkomsten, „het hoogste bedrag ooit”.

Redactie kerk
„De ontwrichtende gevolgen van een oorlog en de armoede in andere landen waar we werken, maken gebed en giften onverminderd nodig”, aldus directeur Gerben Heldoorn van Kom over en help. beeld KOEH
„De ontwrichtende gevolgen van een oorlog en de armoede in andere landen waar we werken, maken gebed en giften onverminderd nodig”, aldus directeur Gerben Heldoorn van Kom over en help. beeld KOEH

Ruim 3,1 miljoen euro kwam binnen via het Noodfonds Oekraïne, zo blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van KOEH. Ook de reguliere inkomsten zijn het afgelopen jaar toegenomen.

De impact van de hulp in Oost-Europa is „onverminderd groot”, aldus KOEH. Met de ontvangen gelden werden 91 projecten ondersteund. Ook ontvingen ruim 76.000 kinderen, jongeren en volwassenen passend onderwijs. Meer dan 2000 mensen kregen „een steun in de rug op het gebied van werk en inkomen” en 89.000 mensen ontvingen „maatschappelijke zorg”.

„Het brute oorlogsgeweld heeft in dit verslagjaar heel veel gevraagd van de partners in Oekraïne waarmee we samenwerken en ons verbonden weten”, zegt voorzitter Marc Holleman van KOEH. „Behoeften aan hulp kregen soms in een paar dagen tijd een geheel andere inhoud. Flexibiliteit en veerkracht van zowel onze partners alsook de medewerkers op kantoor, werden op de proef gesteld.”

Directeur Gerben Heldoorn zegt dat 2022 heeft aangetoond dat het werk van Kom over en help „volop relevant” is. „Die relevantie geldt voor de reguliere projecten, maar ook voor de noodhulp in Oekraïne. De ontwrichtende gevolgen van een oorlog en de armoede in andere landen waar we werken, maakt gebed en giften onverminderd nodig.”

Niet alleen de nood in Oekraïne vroeg de aandacht van KOEH. „Ook Moldavië werd indirect betrokken bij deze oorlogssituatie. Veel vluchtelingen zochten een veilig heenkomen in dit armste land van Europa.” Daarnaast laaide in Armenië de „al zo lang sluimerende conflictsituatie met Azerbeidzjan” diverse keren op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer