Buitenland
Zware gevechten in Sudanese hoofdstad Khartoem

De gevechten tussen het Sudanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) in Khartoem worden zwaarder. Ondanks gesprekken over een wapenstilstand intensiveert het leger luchtaanvallen en artillerievuur op posities van de RSF.

Redactie buitenland
Khartoem. beeld AFP
Khartoem. beeld AFP

Er zijn raketvuur en explosies te horen, zeggen inwoners van de hoofdstad. Het zwaartepunt van de gevechten ligt in Khartoem, maar ook in regio’s als Darfur wordt gevochten.

De RSF voerde dinsdag aanvallen uit op belangrijke militaire bases van het Sudanese leger. Het leger reageert met luchtaanvallen om de RSF terug te dringen en te voorkomen dat de beweging belangrijke posities rond bijvoorbeeld het vliegveld van Khartoem in kan nemen.

Het leger en de RSF voeren sinds zo’n twee weken gesprekken in de Saudische stad Jeddah over een mogelijk staakt-het-vuren en het opzetten van humanitaire hulp. De partijen zijn het erover eens dat ze moeten voorzien in hulpmiddelen en bescherming van burgers, maar van een wapenstilstand is nog geen sprake.

Het Rode Kruis heeft dinsdag 17 ton aan hulpmiddelen naar Sudan gebracht. Dankzij een luchtbrug van de Europese Unie kon het Rode Kruis de spullen van Dubai naar de stad Port Sudan aan de Rode Zee vervoeren. De organisatie hoopt de komende dagen meer humanitaire hulp te leveren.

De Verenigde Naties (VN) willen bijna 2,8 miljard euro zeker stellen voor noodhulp in Sudan. De VN deden woensdag een oproep aan landen om te hulp te schieten. Volgens de VN hebben 25 miljoen mensen in Sudan op dit moment humanitaire hulp nodig. Binnen Sudan zijn zeker 700.000 mensen op de vlucht geslagen, nog eens 200.000 hebben het land verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer