Het is terecht dat de vrijwilligers van Schreeuw om Leven geen wakes meer mogen houden op het trottoir bij de abortuskliniek in Groningen.
Door ze naar de overkant van de straat te sturen, wordt hun demonstratierecht niet onnodig ingeperkt, zo oordeelde de rechtbank Noord-Nederland. Vrijdag diende daar de zaak tussen Schreeuw om Leven en de gemeente Groningen.
De rechter is het op zich met Schreeuw om Leven eens dat de wet niet alleen collectieve uitingen en leuzen beschermt, maar ook het aanspreken van individuele personen. Op dat punt klopt het oordeel van de gemeente niet.
De manier waarop de gemeente het begrip „wanordelijkheden” in de Wet openbare manifestaties uitlegt, klopt echter wel, zo stelt de rechtbank. Volgens Schreeuw om Leven ziet die term op strafbare gedragingen. De rechter is het daar niet mee eens. De gemeente mag meewegen welke mate van orde en rust er „naar algemeen inzicht” op een bepaalde plaats behoort te heersen. Daarbij stelt de rechtbank dat niet alleen parlementsgebouwen, beschermde natuurgebieden, ziekenhuizen of begraafplaatsen meer bescherming behoeven, maar ook abortusklinieken.
Uit de stukken leidt de rechtbank af dat de vrijwilligers van Schreeuw om Leven de bezoeksters van de kliniek aanspreken, achternalopen en naroepen met een te grote mate van indringendheid en vastberadenheid. Hiervoor baseert de rechter zich op e-mails die de burgemeester binnenkreeg, op de resultaten van een door de abortuskliniek gehouden enquête en op verklaringen van boa’s.
Schreeuw om Leven overweegt tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan, zo liet directeur Arthur Alderliesten maandag desgevraagd weten. Hij wijst erop dat de rechtbank Noord-Nederland de eerste is die stelt dat gedragingen rond klinieken sneller het etiket ”wanordelijkheden” mogen krijgen. „Eerdere rechters deden dat niet.”
Dat de wakers bezoekers zouden naroepen, klopt volgens hem niet. Alderliesten zegt dat de e-mails die de burgemeester kreeg, voortkwamen uit een landelijke actie. „Op dit punt is sprake van desinformatie van de kant van de abortuskliniek. Juist het respectvol aanspreken van bezoeksters, zonder schreeuwen of stemverheffing, vormt de kern van onze demonstraties”.