De Britse koning Charles III is beëdigd, gezalfd en gekroond. Een hoogtijdag voor het Verenigd Koninkrijk, maar over de hele wereld beleefden mensen de ceremonie mee.
Op 10 september werd Charles al tot koning uitgeroepen, twee dagen na het overlijden van zijn moeder, de 96-jarige koningin Elizabeth II. Zaterdag had de kroningsplechtigheid plaats in Westminster Abbey.
Al vroeg komen de eerste gasten aan in de Londense kathedraal. Ze hebben urenlang wachten én een uitgebreide ceremonie voor de boeg.
De kerkdienst wordt geleid door Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap. Hij gaf vorig jaar ook leiding aan de uitvaart van koningin Elizabeth.
De 67-jarige prelaat staat eerst een tijd bij de kerkdeur om de gasten welkom te heten. Vertegenwoordigers van verschillende religies komen binnen. Vroegere minister-presidenten. Buitenlandse staatshoofden. Vertegenwoordigers van andere landen in het Gemenebest waarvan koning Charles nu het hoofd is.
Intussen begint het koningspaar om 11.20 uur Nederlandse tijd aan de rit van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Het volkslied klinkt als de koets het paleis verlaat. Het publiek –rijendik achter de hekken– juicht de vorst toe.
Koning Charles oogt ontspannen, en dat blijft deze dag zo, ondanks alle ogen die op hem gericht zijn. De kroning komt voor hem in zijn 75e levensjaar, bijna de leeftijd waarop de Nederlandse koningin Beatrix terugtrad. Maar aftreden is er in het Britse rijk –net als in Scandinavië– niet bij; de monarchen regeren er tot hun dood.
Respect
De koets rijdt de Mall af, de brede laan voor het paleis. Daarna gaat het met een scherpe bocht naar rechts richting de eeuwenoude abdijkerk. Zand op de weg moet een glijpartij voorkomen.
Het publiek zwaait, wappert met vlaggetjes en maakt vooral heel veel foto’s. Een man neemt zijn pet af, uit respect. De motregen weerhoudt de mensen er niet van deze historische gebeurtenis bij te wonen. Sommigen zijn van ver gekomen, tot uit Nieuw-Zeeland toe. Een aantal republikeinen betoogt tegen de monarchie, maar ze zijn deze dag een miniscule minderheid.
De zes grijze paarden trekken de Diamond Jubilee State Coach tot voor de ingang van de Westminster. Daar moet het koningspaar even wachten voordat het naar binnen mag. Hun familieleden zijn er als laatsten gearriveerd; kroonprins William met zijn vrouw en zijn twee jongste kinderen sluiten de rij. De andere koningszoon, prins Harry, is er zonder zijn gezin en zit een paar rijen naar achteren, bij zijn nichten. Williams oudste zoon, de 9-jarige George, behoort tot de vier pages die de mantel van zijn grootvader dragen. Naast de koninklijke familie zitten de vorsten uit andere landen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn er vanuit Nederland, nadat ze vrijdagavond nog het bevrijdingsconcert in Amsterdam bijwoonden.
Schriftlezing
De regalia worden binnengedragen: de kronen, de scepters, de rijksappel. Koorzang barst los als eerst de koningin binnenschrijdt en daarna de koning. De 2200 aanwezigen betuigen respect, met een hoofdknik of een reverence.
De koning wordt voorgesteld en de aanwezigen antwoorden: „God save king Charles.” Dan legt hij de eed af.
Premier Sunak leest Kolossensen 1:9-17, over de heerlijkheid van Christus’ Koninkrijk. Vele miljoenen mensen horen de woorden uit de Heilige Schrift. Er klinken zegenwensen en gebeden. Er is veel koorzang, hoog en zuiver. Een vreemd element in de anglicaanse dienst is het optreden van een gospelkoor.
In een korte preek wijst aartsbisschop Welby erop dat Christus tot Koning werd gezalfd, niet om gediend te worden, maar om te dienen. Een koninklijke taak is alleen te dragen als Gods Geest kracht geeft. Christus’ troon was een kruis, Zijn kroon was van doornen, Zijn regalia waren Zijn wonden. Elk van ons is door God geroepen anderen te dienen, zegt de geestelijke.
Prins William
Schermen worden rond de knielbank geplaatst en buiten het zicht van de aanwezigen wordt de koning gezalfd.
Als de vorst voor de koningsstoel staat, hangt prins William hem een sjerp op en knoopt zijn mantel dicht. Vertegenwoordigers van verschillende religies dragen de regalia aan. Welby plaatst de koning voorzichtig de zware kroon op het hoofd. Daarna zweren de aartsbisschop en de kroonprins de koning trouw. Even legt William de hand op de kroon waarvan hij voorbestemd is die in de toekomst zelf te dragen. Dan zoent hij zijn vader.
Aan de uitreiking van brood en wijn nemen twee vrouwelijke bisschoppen deel. De camera’s blijven hierbij op afstand.
Huldebetoon
Na twee uur is de plechtigheid voorbij en schrijden koning –inmiddels met een lichtere kroon op– en koningin de kerk uit. Tijdens de terugtocht naar het paleis worden ze luid toegejuicht. Prinses Anne, de zus van de koning, rijdt te paard achter de gouden koets. Vierduizend militairen marcheren mee in de processie. In de paleistuin betuigen ze de koning straks trouw en respect. De hoofddeksels gaan af, een driewerf hoera klinkt op.
Inmiddels zijn de wegen vrijgegeven. Die stromen vol publiek, op weg naar het paleis. De „werkende leden” van de koninklijke familie verschijnen op het balkon om hun onderdanen te danken voor het warme onthaal. Helikopters komen over; straaljagers blazen rode, witte en blauwe rook. Een historische dag is voorbij.