BBB mobiliseert plattelandsjongeren met eigen tak
Nederland is weer een politieke jongerenorganisatie rijker. In Doornspijk lanceert de BoerBurgerBeweging (BBB) vandaag haar nieuwste aanwinst: BBB Jong.
„Hoog tijd”, vindt Jurre Boers, de 19-jarige voorzitter van BBB Jong. In de politiek gaat het te weinig over mensen en te veel over modellen, vindt hij. „Jongeren kunnen hier het verschil maken.”
Boers die voor geschiedenisleraar studeert en lid is van de hervormde gemeente in Vriezenveen behoort tot de BBB’ers van het eerste uur. Al voor de Tweede Kamerverkiezingen schreef hij zich in bij de partij. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen stond hij op plek twintig van de BBB-kandidatenlijst in Overijssel.
Op dit moment telt BBB Jong ruim 2500 leden. Ieder BBB-lid onder de 35 jaar is automatisch lid.
Hoe kwam je als christen terecht bij BBB en later bij BBB Jong?
„Je bent jong en je wilt wat. Voor mij was BBB eigenlijk de eerste partij waarvan ik dacht: daar wil ik bij horen. Ik kon me altijd wel vinden in standpunten van het CDA en de SGP, maar de vonk sloeg nooit echt over.
Dat BBB geen christelijk profiel heeft, vormt voor mij geen probleem. De kernwaarde noaberschap of nabuurschap spreekt me aan. Die term betekent dat je omziet naar elkaar. Dat is volgens mij een heel christelijk principe. Op datzelfde uitgangspunt vaart ook BBB Jong. Omdat ik ook op de lijst voor Provinciale Staten stond, vroeg het bestuur mij een jongerentak op te zetten.”
Op het Twitter-account van BBB Jong staat dat jullie de stem van plattelandsjongeren vertegenwoordigen. Hoe zit dat met jongeren uit de stad?
„Die zijn natuurlijk ook welkom. Ik vind echter wel dat juist de stem van het platteland te weinig wordt gehoord, voornamelijk in steden zie ik dat. Er is daar weinig kennis over hoe mensen op het platteland leven. Dat zorgt voor onbegrip; BBB Jong wil dat veranderen. We willen de kloof overbruggen. Daarvoor is veel nodig. We moeten stoppen met praten in termen van hoog of laag opgeleid en oog hebben voor het menselijke aspect in de politiek.”
Wat gaat BBB Jong na 29 april concreet doen?
„We willen de lijntjes tussen jongeren en de provinciale en landelijke politiek kort houden. In elke provincie zetten we daarom een kernteam van ongeveer vier jongeren neer die meedenken met provinciale politici van BBB. Ook landelijk bestaat er zo’n team. Het kernteam geeft ook aan wat er bij jongeren in de provincie leeft zodat politici hierop in kunnen spelen.”
BBB Jong is geen zelfstandige organisatie maar een onderdeel van BBB. Waarom is juist daarvoor gekozen?
„Daar is heel bewust voor gekozen. Doordat we onderdeel zijn van BBB bestaat er een kleinere kans dat we langs elkaar heen gaan praten, of alleen maar commentaar vanaf de zijlijn geven. Dat zie je bijvoorbeeld bij de JOVD. Vanouds is die organisatie gelieerd aan de VVD, maar is daar geen onderdeel van. Juist doordat je onder dezelfde vlag vaart, ben je gedwongen samen te werken en naar elkaar te luisteren.”
En hoe zit dat met kritiek; jongeren hebben toch ook een eigen agenda?
„Dat klopt. Ik denk bijvoorbeeld aan het feit dat het voor jongeren moeilijk is om aan een huis te komen. We gaan zeker ons eigen geluid laten horen en schuwen niet om kritiek te uiten als dat nodig is. Binnen de partij is daar volgens mij ook alle ruimte voor; we moeten het samen doen.”