Ds. Van de Kieft op 58e Mbuma-Zendingsdag: Blinde ogen moeten geopend worden, hier en in Zimbabwe
„Simeon zong een bijzondere lofzang. Hij verwachtte de vertroosting Israëls. Toen hij het Kind Jezus in zijn armen nam, loofde hij God en zong hij Gode een lofzang.” Dit zei ds. A. van Voorden donderdag in zijn openingswoord tijdens de 58e Mbuma-Zendingsdag in Gorinchem.
De jaarlijkse zendingsdag, die gehouden werd in de Gorinchemse Evenementenhal, trok ruim 3100 belangstellenden.
Ds. Van Voorden, voorzitter van de zestig jaar geleden opgerichte Stichting Mbuma Zending, sprak over de Lofzang van Simeon, naar aanleiding van Lukas 2:25-35. Simeon verwachte de vertroosting Israëls, zo zei de predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam. „Toen hij door de Geest in de tempel kwam en het Kind in zijn armen nam, loofde hij God.”
Ds. Van Voorden meldde dat Mbuma vorig jaar 1.356.401 euro heeft overgemaakt naar de Free Presbyterian Church of Scotland (FPC). Mbuma Zending ondersteunt het werk van de FPC in Zimbabwe. Ds. Van Voorden memoreerde dat penningmeester D. van der Sluis na 25 jaar zijn functie heeft overgedragen aan bestuurslid L.A. Wijnmalen. De collecte tijdens de zendingsdag bracht 48.809 euro op, de verkopen bij de vele stands niet inbegrepen.
Hugh McKenzie, coördinator van het Joods-buitenlands zendingsdeputaatschap van de FPC, belast met de coördinatie van de classis Zimbabwe, bracht de groeten over uit Schotland. Hij dankte Mbuma Zending voor de financiële steun in al die jaren.
Getuigen zijn
Ds. S. Khumalo, predikant van de FPC in het Zimbabwaanse Bulawayo, is twintig jaar predikant. Hij dankte voor de ondersteuning die Mbuma Zending verleent in Zimbabwe. Hij gewaagde van krachten in Zimbabwe die het Evangelie tegenstaan. „Er zijn veel valse godsdiensten en leraars.”
Zijn toespraak ging over Handelingen 1:8, waar Jezus Zijn discipelen belooft dat ze de kracht van de Heilige Geest zullen ontvangen. „De reikwijdte van die belofte is dat ze getuige van Christus zullen zijn. Zoals Johannes wees op het Lam van God Dat de zonden der wereld wegneemt, zo moeten wij getuigen zijn van de grote daden van Jezus Christus.”
Zeeduivel
”Gods beloften voor een wederhorig volk” luidde het thema van de toespraak van ds. P. de Boer, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Echteld-Ochten. Hij sprak over Psalm 68:23b: „Ik zal wederbrengen uit de diepten der zee.” De predikant vertelde 28 jaar visserman geweest te zijn. „In diepzee vingen we zeeduivel. Die graaft zich in in de modder. Op zijn kop zitten sprieten met knobbeltjes die licht geven tot in zijn bek. Zo vangt hij kleine visjes die gemakkelijk zijn bek inzwemmen”, zei hij. „Net als een zeeduivel hebben wij ons ingegraven in de diepte der zee. Ingegraven in Godverlatenheid in zonde en schuld. We moeten teruggebracht worden naar waar we vandaan kwamen en teruggebracht worden in het net van het Evangelie.” De predikant riep ertoe op met spoed uit de diepte der zee te komen. „Zo niet, dan zult u voor eeuwig omkomen.”
Blinde ogen
In de middagbijeenkomst sprak ds. D.E. van de Kieft, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, over Jesaja 42:6 en 7: „Ik de Heere heb U geroepen… om te openen de blinde ogen…” „We geloven niet omdat we blind zijn. Blinde ogen moeten geopend worden, hier en in Zimbabwe.”
Jesaja, volgens de predikant de evangelist van het Oude Testament, mocht 700 jaar voor Christus vooruitzien. Hij sprak over Hem als een licht der heidenen, om blinde ogen te openen. „Hoe meer licht we ontvangen, hoe armer we worden en hoe rijker Christus wordt”, aldus ds. Van de Kieft.
Wilhelmus
N. Verdouw hield een verhaal voor de jeugd over Willem van Nassau. „Ons vierhonderd jaar oude volkslied, het Wilhelmus van Nassouwe, gaat terug op hoe de Heere Willem van Nassau heeft gebruikt om ons volk te verlossen van de koning van Spanje.”
Ds. A.C. Rijken, emeritus predikant binnen de Hersteld Hervormde Kerk, verzorgde de sluiting, vanuit Mattheüs 28:19. De opdracht uit te gaan en alle volken te onderwijzen, zo zei hij, is een onmogelijke, maar toch een mogelijke en een troostrijke opdracht.