Politiekklimaat

Kabinet verwacht klimaatdoelen met pakket van 28 miljard te halen

In 2030 wil het kabinet de uitstoot van CO2 met 55 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Met een uitgebreid maatregelenpakket, dat in totaal 28 miljard euro gaat kosten, denkt minister Jetten (Klimaat en Energie) dat doel te halen.

Redactie politiek
26 April 2023 17:10Gewijzigd op 26 April 2023 21:45
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, geeft een persconferentie over de klimaatplannen. beeld ANP, SEM VAN DER WAL
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, geeft een persconferentie over de klimaatplannen. beeld ANP, SEM VAN DER WAL

Maar liefst vijf weken lang staken VVD, D66, CDA en ChristenUnie de koppen bij elkaar om het eens te worden over de klimaatregelen. Ten aanzien van de sector mobiliteit, die 4 megaton moet reduceren, leverde dat twee compromissen op. De eerste is dat er een subsidieregeling komt voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s. Om die te bekostigen gaat de aanschafbelasting op nieuwe benzineauto’s omhoog. Tot en met 2030 moet dat bijna 600 miljoen euro opleveren.

Voorafgaand aan de presentatie van de plannen, woensdagavond, lekte uit dat Jetten zou willen aankoersen op een verplichte elektrificatie van het wagenpark door leasemaatschappijen. Daar is echter geen sprake van. Werkgevers krijgen keuzevrijheid en mogen hun werknemers bijvoorbeeld ook stimuleren om vaker het openbaar vervoer te nemen; het tweede compromis.

Andere opties zijn meer thuiswerken, of inderdaad: het schoner maken van het wagenpark.

Het leeuwendeel van de uitstootreductie (5,2 megaton) komt als het aan Jetten ligt voor rekening van de industrie. Gedeeltelijk bepaalt het kabinet daarbij hoe. Plasticproducten moeten in 2030 bijvoorbeeld minstens 25 procent van hun plastic hergebruiken.

De bestaande CO2-heffing wordt met twee jaar verlengd, waardoor deze niet doorloopt tot 2030, maar tot 2032.

Essentieel voor het behalen van de industriedoelen zijn echter de afspraken die de overheid wil gaan maken met de grootste vervuilers, in jargon de maatwerkafspraken. De invulling daarvan is voor een groot deel aan de bedrijven zelf.

Landbouwakkoord

De landbouwsector moet een CO2-reductie van 4 megaton voor zijn rekening nemen. Over het hoe en wat zei Jetten tijdens zijn perspresentatie dat het kabinet de boeren gaat helpen „bij de overgang naar slimmer en duurzamer gebruik van land”. Voor de verdere uitwerking verwees hij naar het Landbouwakkoord.

In de onroerendgoedsector, die 1,4 megaton moet reduceren, grijpt Jetten gedeeltelijk naar bindende maatregelen. Zo mogen er na 2029 geen woningen meer worden verhuurd met de ongunstige energielabels E, F of G. In tegenstelling tot wat vooraf rondzong, komt er voor huiseigenaren echter geen plicht om het energielabel van hun woning te verbeteren op het moment dat zij die willen verkopen.

De uitgaven voor het maatregelenpakket komen naar verwachting op ruim 28 miljard euro. Het gros daarvan, zo’n 25 miljard, is afkomstig uit het zogenoemde Klimaatfonds. Daarvoor was al eerder geld gereserveerd in het coalitieakkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer