Binnenland
STAP-budget wordt geschrapt, eigen risico zorg niet omhoog

Het scholingsbudget STAP wordt volgend jaar geschrapt, bevestigen Haagse bronnen. Het is een van de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet neemt in de voorjaarsnota. Verhoging van het eigen risico in de zorg is van de baan. Dat lag lang op tafel, maar is na een felle discussie in het kabinet door de ChristenUnie geblokkeerd.

ANP

Het STAP-budget is bedoeld om mensen de kans te geven een opleiding te volgen waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De populariteit was groot, maar toen bleek dat er „snoepreisjes” en cursussen mee werden gefinancierd die helemaal niet arbeidsmarktgericht waren, werden de regels tot twee keer toe aangescherpt. De regeling is goed voor een kleine 200 miljoen euro per jaar.

Het eigen risico in de zorg blijft op 385 euro per jaar staan. Haagse bronnen bevestigden al eerder aan het ANP dat het verhogen hiervan serieus werd overwogen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het eigen risico de komende jaren op die 385 euro bevroren blijft. Een verhoging ligt politiek uiterst gevoelig. De kans dat een dergelijk voorstel door de Eerste Kamer zou komen, is vrijwel nihil.

Het kabinet is dit jaar tegen een aantal fikse financiële tegenvallers aangelopen. De opvang van asielzoekers pakt veel duurder uit dan verwacht en er gaan miljarden extra naar Groningen als compensatie voor de gaswinningsproblematiek. Daarnaast slaat de stijgende rente op de staatsschuld ook op de langere termijn forse gaten in de overheidsfinanciën.

Deze tegenvallers worden volgens ingewijden grotendeels gecompenseerd door meevallers, vooral doordat ministeries het toegekende geld niet allemaal uitgegeven krijgen. Om de begroting verder sluitend te krijgen, moeten vrijwel alle ministeries iets inleveren.

De maatregelen zouden Defensie ongemoeid laten, omdat het kabinet het door de oorlog in Oekraïne belangrijk vindt om zich aan de NAVO-afspraken te houden. Ook aan het budget voor armoedebeleid verandert naar verluidt niets, en ook onderwijs en justitie zouden worden ontzien.

Financiënminister Sigrid Kaag wilde na afloop van de ministerraad nog niets kwijt over de inhoud van de voorjaarsnota. Die wordt volgens haar vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat haar ambtenaren „de puntjes op de i” hebben gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer