Binnenland
Milieuorganisaties vinden klimaatpakket goed, maar niet genoeg

Milieudefensie en Greenpeace zijn blij met het klimaatpakket dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) woensdag aankondigde, maar volgens de organisaties kan het toch nóg ambitieuzer. „Het is mooi dat minister Jetten zich ervoor wil inzetten dat kwetsbare mensen profiteren van het klimaatbeleid. Maar deze extra maatregelen zijn helaas nog onvoldoende om de noodzakelijke transitie echt te versnellen”, reageert directeur Donald Pols van Milieudefensie op de plannen.

ANP

„Het kabinet moet harder ingrijpen, door grote vervuilers te dwingen hun uitstoot te verminderen”, vervolgt Pols in een verklaring. Dat bedrijven die ‘recordwinsten’ boeken toch nog subsidie krijgen voor verduurzaming, gaat er bij hem niet in. „Laat deze grote vervuilers meer betalen voor hun CO2-uitstoot en hun eigen verduurzaming. Tijd voor klimaatplicht.”

Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, noemt iedere stap die wordt gezet richting minder uitstoot „meegenomen”. Ze is te spreken over de maatregelen, maar vindt dat nog „een forse versnelling nodig is”. Dat Jetten regelmatig klimaatpersconferenties wil gaan geven, vindt Oulahsen een goede zaak.

Het kabinet denkt met de maatregelen het eigen klimaatdoel voor 2030, een gegarandeerde afname van de CO2-uitstoot met 55 procent ten opzichte van 1990, te gaan halen. Tot nog toe bleek uit doorrekeningen keer op keer dat het beleid tekortschiet. Daarom waren extra maatregelen nodig.

Oulahsen benadrukt dat de klimaatcrisis „al hier” is. De wereld heeft te maken met „bosbranden, droogvallende rivieren, smeltende gletsjers en temperatuurrecords”, somt ze op. De overheid mag wat Greenpeace betreft dan ook geen mogelijkheid onbenut laten om de CO2-uitstoot „zo snel mogelijk omlaag te brengen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer