600 miljoen euro voor subsidie tweedehands elektrische auto’s
Om ervoor te zorgen dat meer mensen een tweedehands elektrische auto kunnen aanschaffen, trekt het kabinet 600 miljoen euro uit. Na berichtgeving van RTL Nieuws en het AD bevestigen meerdere Haagse bronnen dat een dergelijke subsidieregeling in de maak is. Momenteel worden elektrische auto’s vaak naar het buitenland geëxporteerd als ze van eigenaar wisselen omdat ze tweedehands te duur zijn voor veel Nederlanders. De maatregel is onderdeel van een pakket van 120 maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.
Het kabinet wil toe naar een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 1990. Vorige maand schreven ambtenaren in een belangrijk advies dat een extra reductie van 22 megaton CO2 nodig is om deze doelen te halen. Dat is precies de reductie van het pakket dat nu voorligt.
Automobilisten die rijden op benzine zullen merken dat de prijs per liter gemiddeld een cent omhoog gaat. Dat komt door de afspraak om benzine en diesel meer bij te mengen met biobrandstoffen. Daarbovenop wordt de aanschafbelasting (bpm) van nieuwe auto’s ongeveer 200 euro duurder.
Eerder was het plan om leasemaatschappijen te verplichten om vanaf 2025 hun hele wagenpark te elektrificeren, maar dat is van tafel. In plaats daarvan worden werkgevers verplicht om de CO2-uitstoot van dienstreizen te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om de trein te pakken.
Het kabinet geeft 90 miljoen euro uit om meer laadpalen neer te zetten. Ook zullen grote vervuilers zwaarder worden belast. Momenteel wordt de belasting lager naarmate bedrijven meer energie verbruiken. Daar moet van het kabinet een einde aan komen.
Een ander plan is om tochtige huizen in kwetsbare wijken beter te isoleren. Hier wordt 425 miljoen euro aan uitgegeven. Ook moet 100 miljoen euro subsidie ervoor zorgen dat er meer zonnepanelen komen op huurhuizen.
Om huishoudens te stimuleren om niet te veel energie te verbruiken, hoeven ze vanaf volgend jaar minder energiebelasting te betalen over de eerste 800 kuub gas. De belasting stijgt stapsgewijs bij een hoger verbruik.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) legt zijn plan woensdag voor aan de ministerraad. Voor aanvang spreekt hij van een pakket dat „rechtvaardig, ambitieus en ook uitvoerbaar is”, zonder in te gaan op de inhoud ervan. Daar is volgens hem hard over onderhandeld in het kabinet samen met de coalitiepartijen. Na de persconferentie van premier Mark Rutte zal de minister tekst en uitleg geven aan de pers.