Binnenland
Minder discriminatiemeldingen in Noorden na einde coronaregels

Het aantal meldingen van discriminatie in Groningen, Friesland en Drenthe is in 2022 afgenomen ten opzichte van de meldingen in 2021. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie 2022 Noord-Nederland van de Discriminatie Meldpunten in Groningen, Drenthe en Friesland. Het totaal aantal geregistreerde meldingen daalde bij zowel de meldpunten in de drie noordelijke provincies (van 733 naar 559) en bij de politie (van 566 naar 529) als bij het College van de Rechten voor de Mens (van 47 naar 37).

ANP

Deze afname hangt samen met het opheffen van de coronamaatregelen waarover in 2021 nog veel klachten binnenkwamen. Het aantal meldingen niet gerelateerd aan corona steeg in 2022. Racisme is de meest gemelde discriminatiegrond in het Noorden. Bij de meldpunten kwamen meer vragen dan voorheen over seksueel overschrijdend gedrag. Mogelijk verklaart dit ook waarom het aantal meldingen van seksisme steeg.

Uit een dinsdag eveneens gepubliceerd onderzoek naar het discriminatieklimaat in Groningen (over de jaren 2016 tot en met 2022) blijkt dat werkvloer op het gebied van discriminatie onveiliger is dan de straat. 38 procent van de respondenten gaf aan discriminatie op het werk te hebben ondervonden (bijvoorbeeld op het gebied van geslacht, leeftijd of afkomst), tegenover 34 procent op straat.

Inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond maakten vaker discriminatie mee. Ook hebben zij vaker het gevoel dat ze meer moeite moeten doen om erbij te horen en voelen ze zich vaker eenzaam. Daarnaast maakten met name inwoners jonger dan 50 jaar, middelbaar en hoger opgeleiden en inwoners uit de stad Groningen discriminatie mee. Zij staan positiever tegenover diversiteit in de samenleving. Ouderen en lageropgeleiden denken dat het met de discriminatie in Groningen meevalt.

In 2022 gaf ruim een kwart van de inwoners in de provincie Groningen aan dat zij gediscrimineerd zijn de afgelopen 12 maanden. Hoewel de toename ten opzichte van 2018 niet significant is, is er op de langere termijn een stijgende trend sinds 2009 (13 procent). Het aandeel inwoners dat discriminatie heeft ervaren is hoger in de gemeente Groningen (31 procent) dan in de overige Groningse gemeenten (20 procent).

Het aandeel van inwoners met een migratieachtergrond dat te maken heeft gehad met discriminatie is niet verder toegenomen. Wel hebben inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond vaker te maken met discriminatie (46 procent) dan inwoners met een Nederlandse (26 procent) of westerse migratieachtergrond (23 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer