Magazine ”De Hervormde Vaan” van Hervormde Mannenbond heet voortaan ”MANkracht”
De Hervormde Mannenbond heeft een vernieuwd magazine: ”MANkracht”. „Het betekent niet dat we de kracht in onszelf gaan zoeken. We zoeken de kracht bij God.”
In Veenendaal had zaterdagmiddag de jaarlijkse huishoudelijke vergadering plaats van de Bond van Mannenverenigingen op gereformeerde grondslag. Tijdens de goedbezochte bijeenkomst werd het vernieuwde magazine gepresenteerd. Redactielid ds. J.M. Molenaar bood de eerste exemplaren aan aan voorzitter ds. J.H. Lammers en vormgever Leo de Kluijver.
De naam ”De Hervormde Vaan” is ”MANkracht” geworden. Ds. Molenaar: „Het betekent niet dat we de kracht in onszelf zoeken, zoiets als ”Voorwaarts christenstrijders”, maar we zoeken de kracht bij God.”
Vervolgens legde de predikant uit Zoetermeer uit wat er wel en wat er niet verandert. De Bijbelstudies blijven het hart van het blad vormen. Nieuw is contact met het grondvlak door middel van interviews. Ook komen er achtergrondartikelen over theologische onderwerpen en theologen. De website ondergaat een verandering en wordt ook afgestemd op het blad. Het jaarthema: ”Wandelen met God” wordt op allerlei manieren uitgewerkt.
Een aanwezige vond dat de nieuwe naam uitstraalde dat het gaat om „mannen van kracht”. Hij stelde voor om in het colofon op te nemen dat de naam te maken heeft met „hem die zijn kracht van God verwacht”.
De Kluijver lichtte de veranderde vormgeving toe. Het betreft onder andere meer kleur, meer (kleuren)foto’s en meer ruimte voor tekstblokken met grote letters, streamers, om de aandacht te trekken. „Er zijn maar weinig jongeren die de artikelen helemaal lezen. Daarom is gekozen voor een vorm die hen meer aanspreekt. Door de streamers wordt hun aandacht getrokken.”
Het nieuwe normaal
Bestuurslid ds. J. van Dijk sprak over ”Het nieuwe normaal”, een term die ontstaan is tijdens de coronacrisis. Hij paste die toe op de gang van Gods Koninkrijk in deze wereld en de Heere Jezus Die alle macht heeft.
De predikant uit Ridderkerk had als uitgangspunt genomen Openbaring 6, waarin vier paarden centraal staan: een wit, een rood, een zwart en een grauw paard. Er is volgens hem strijd tussen het eerste paard en de andere drie paarden. De Heere Jezus, de Redder en de Rechter van de wereld, rijdt op het witte paard. Het rode paard ziet op oorlog en moorden. Het zwarte paard heeft te maken met honger en de ontwrichting van de samenleving. Bij het grauwe paard is te denken aan dood en graf, maar ook aan ziekten en christenvervolgingen.
„Als je om je heen kijkt”, zei ds. Van Dijk, „lijkt het alsof het witte paard hinkend achteraan komt. Toch is dat niet zo. Het witte paard gaat vooraan. Sinds het Pasen is geworden, heeft de Heere Jezus de overwinning behaald. Dat is het nieuwe normaal. De Heere Jezus is door de verkondiging van het Evangelie bezig met een overwinningstocht over de wereld. Het voortbestaan van de wereld is afhankelijk van die verkondiging.”
De kerk heeft tot taak het nieuwe normaal te laten zien, meent ds. Van Dijk. „De kracht van het bloed van de Heere Jezus maakt los van het oude normaal. Het gaat op weg naar een grote toekomst, maar we moeten wel door de toekomst met die drie paarden heen. Dat kan angstig maken. Christenen kunnen het gevoel krijgen onder de voet te worden gelopen door die paarden. Het is aan hen om het witte paard met de ogen van het geloof te traceren. Hoop op Christus.”