Kerk & religie
Toerustingsdag Hervormde Mannenbond: Gebed als de adem van de ziel

„Het gebed is als een vlieger op het strand. Als het windstil is, doet de vlieger niets. Pas als de wind eronder komt, gaat de vlieger de lucht in. Dat laatste wil ook de Heilige Geest met onze gebeden doen”, zei dr. P. Veerman zaterdag in Putten.

Van onze correspondent
beeld André Dorst
beeld André Dorst

Dr. Veerman, predikant in Katwijk, sprak op de toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond, in de Oude Kerk in Putten. De bijeenkomst had als thema ”De adem van de ziel! Ons gebedsleven tegen het licht”.

Dr. Veerman besprak eerst het gebedsonderwijs in het Oude Testament. „We treffen daarin een rijke schakering van woorden aan die verwijzen naar de adem van de ziel, zoals roepen, zoeken en spreken”, zei hij. Zo spreekt Psalm 107 over roepen tot de Heere in de nood van honger, dorst, gevangenschap en woeste golven. Bidden is naar Psalm 27 ook een zoeken van God en bidden is ook spreken, communiceren met God. Diverse gebeden in het Oude Testament zijn volgens de predikant ook te typeren als een worsteling met het niet zichtbaar zijn van Gods ingrijpen. Bovendien is er onbeperkt toegang tot God voor alle mensen.

Bidden is niet bestemd voor een geestelijke elite, aldus dr. Veerman. „Laten we vooral bidden met de woorden van de Bijbel, de psalmen. „Het bidden van de psalmen houdt ons ook in het spoor van de gereformeerde theologie en vroomheid.”

Hij maakte verder onderscheid tussen echt en vals bidden. Bij dit laatste gaat het om een vorm van bidden waarbij uiterlijk alles voor elkaar lijkt, maar waarin het hart daar niet mee correspondeert.

In het Nieuwe Testament gaat het om bidden in de Naam van Jezus, zei de Katwijkse predikant. Een tweede kenmerk van het bidden in het Nieuwe Testament is dat er ook voorbede wordt gedaan voor vijanden en tegenstanders. Dr. Veerman: „In het woord Amen valt het gebedsonderwijs van het Oude en Nieuwe Testament samen.”

Gebed in de praktijk

”Bidden in het spoor van Jezus”, luidde het thema van het referaat van dr. R. W. de Koeijer, predikant te Waddinxveen. Daarin ging hij in op een Bijbelgedeelte (Markus 6:30-32 en 45-52) en klonk vanuit de kerkgeschiedenis de stem van J. C. Ryle (1816-1900), puriteins predikant van de Engelse staatskerk.

„Bij Markus gaat het om de stilte met Jezus. Stilte is geen ontspanning zonder Hem”, zei dr. De Koeijer.

Volgens hem is gebed gave én opgave. „Allereerst gave van de Heilige Geest; tegelijk hebben we een verantwoordelijkheid. We zijn geroepen om dagelijks stil te luisteren naar het Woord van God en om te bidden. Bidden in het spoor van Jezus is de stilte zoeken. Leven in Zijn gemeenschap.”

Volgens Ryle, in zijn boek ”Christen-zijn in het dagelijks leven”, is het gebed het belangrijkste onderdeel van het geloofsleven. Dr. De Koeijer: „Juist in het gebed belijd je God als de Bron van je leven, aldus Ryle. Hoe kun je zalig worden zonder God persoonlijk te kennen, stelde hij. Zonder gebed kun je dus volgens Ryle geen christen zijn. Bidden in het spoor van Jezus is vertrouwen op Zijn belofte, leven uit Zijn belofte en leven uit zijn voorbede en aanwezigheid.”

Ryle laat merken dat hij zorgen heeft over de gebedspraktijk van zijn tijd, constateerde dr. De Koeijer. „Hij is bang dat velen niet bidden of blijven steken in vormendienst. Volgens Ryle is bidden cruciaal in het geloofsleven. Ryle geeft ook enkele pastorale adviezen aan allen die bidden hebben geleerd, zoals: Bid eerbiedig en nederig, bid geestelijk en ordelijk, bid volhardend en geconcentreerd, bid in geloof, bid eerder te veel dan te weinig, bid concreet, bid voor anderen en bid dankbaar. Het gebed lijkt volgens Ryle op een geestelijke hartslag.”

Verlangen

In zijn openingswoord voor de toerustingsdag stond bondsvoorzitter ds. J. H. Lammers stil bij Psalm 42:2: „Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot U, o God.” „Woorden van verlangen naar God,” zo zei de predikant.

Ds. J. M. Molenaar besloot de bijeenkomst met gebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer