Kerk & religie
Dr. Van den Herik voor Hervormde Mannenbond: Openbaring is fascinerend en ondoorgrondelijk

„Het boek Openbaring biedt ons een dieptepeiling en profetische doorlichting van wat er in de wereld aan de hand is en hoe Christus daarop oordelend en triomferend reageert.”

Van onze correspondent
De toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond werd zaterdag uitgezonden vanuit Ridderkerk. beeld RD
De toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond werd zaterdag uitgezonden vanuit Ridderkerk. beeld RD

Dat zei dr. A. J. van den Herik zaterdag op de toerustingsdag van de Hervormde Mannenbond. De vanuit de Ichthuskerk te Ridderkerk digitaal uitgezonden toerustingsdag had als thema ”Bevende troost”. Volgens de predikant uit Dordrecht heeft het boek Openbaring iets fascinerends en tegelijk iets ondoorgrondelijks. Hoe moeten christenen Openbaring lezen en wat vraagt dit boek van hen?

Ze moeten Openbaring lezen als openbaring (apocalyps) en als profetie, stelde hij. „Openbaring is de bril waarmee God ons naar de wereld en haar toekomst doet kijken. Via een wenteltrap omhoog zie je steeds weer een ander beeld.”

Openbaring gaat over de eindtijd. „Er komt een donkere, gevaarlijke tijd. Maar Gods Koninkrijk breekt baan, dwars tegen alle tegenstand in.”

Het boek Openbaring is ook een profetie. „Die stelt mensen voor de keus de Heere te dienen en behouden worden of Hem niet te dienen en om te komen. De profetie belooft een heilrijke toekomst voor degenen die geloven, maar dreigt met oordeel voor hen die zich verharden.”

Benadering

Volgens dr. Van den Herik kun je het laatste Bijbelboek uitleggen als benadering van de eindtijd. Je kunt het ook bezien vanuit historisch perspectief of louter tijdgebonden. Zelf kiest hij voor een symbolisch-typerende benadering. „In symbolen geeft de Heere ons een dieptepeiling en profetische doorlichting van het fundamentele conflict in onze wereld. Het is geen boek om over te speculeren, maar het roept in het heden op tot bekering, geloof en trouw aan God. Wie de kernboodschap van de visioenen vat, ziet dat die toepasbaar is op meerdere tijden en gebeurtenissen.”

Openbaring is volgens de predikant geen routekaart naar de toekomst, waarop christenen kunnen zien hoever ze al op weg zijn.

Openbaring roept op tot een leven in geloof, gehoorzaamheid en geduld, stelde dr. Van den Herik. „Het is een boek van hoop, troost en verwachting.”

Vermaning

Hij liet zien hoe in de brieven van Jezus aan de zeven gemeenten de oproep klinkt tot geloofsvertrouwen en geloofsgehoorzaamheid. Elke gemeente krijgt een eigen vermaning. Beloften en waarschuwingen wisselen elkaar af. De vermaningen richten zich op de wereld binnen én buiten de kerk. „De oordelen die God zendt, zijn bedoeld als waarschuwingen.”

Openbaring heeft volgens dr. Van den Herik ook een praktisch nut. Daarmee kan de tijd worden doorzien en de „Babelcultuur” worden ontmaskerd, zodat christenen zich „niet laten meenemen in de stroom van deze wereld met zijn overdadige luxe en wetteloosheid. We mogen de wereld gebruiken, maar niet misbruiken. God en Zijn Woord geven de kaders van ons leven aan, voor ouderen en jongeren. De satan kan zich als een wolf hullen in schaapskleren. Het beest uit de aarde lijkt uiterlijk op het Lam, maar spreekt als het beest.”

Bondsvoorzitter ds. J. H. Lammers opende de toerustingsdag met een meditatie over Openbaring 3:20.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer