Rechter: John S. schoot bijna achteloos slachtoffer zorgboerderij dood
De 39-jarige John S. loopt ogenschijnlijk rustig het terrein op van zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Hij strekt zijn arm en schiet van amper een meter afstand de 34-jarige Nathalie door haar hoofd. Maandagmiddag vertoonde camerabeelden van dat moment op 6 mei 2022 zorgen voor veel emoties.
„Bijna achteloos”, noemde rechtbankvoorzitter Jacco Janssen maandagmiddag de wijze waarop John S. Nathalie om het leven bracht. De vrouw stond nietsvermoedend bij de paarden op de zorgboerderij. „Het zijn indrukwekkende camerabeelden. Ik heb ze wel veertig keer bekeken”, zei de rechter.
Kort daarvoor toonde de rechtbank andere bewakingsbeelden, genomen vanaf een veranda in de buurt van de zorgboerderij. Daarop wandelt John S. ook weer op het oog rustig op een weggetje naar de boerderij, enkele minuten voor de moorden. „Ik krijg iedere keer weer kippenvel van die beelden”, zei rechter Janssen. „Het is een mooie, zonnige dag. Je hoort de vogels fluiten. Maar je denkt telkens aan wat na die momenten is gebeurd.”
Film
Geconfronteerd met de beelden van het moment waarop John S. Nathalie doodschiet, zei de verdachte: „Mijn beeld is dat van de camera in mijn hoofd, die camera is niet zichtbaar voor anderen.” S. doelde met die opmerking op de psyschische nood waarin hij naar eigen zeggen zat.
Rechter Janssen, daarop reagerend: „De hele rechtszaal zit vol met nabestaanden en slachtoffers. Die zullen tegen u zeggen: Je kan me wat met die film in je hoofd.””
Op de dag van de moorden in Alblasserdam zat John S. rond 7 uur ’s morgens een sigaretje te roken op het terras van een hotel in Papendrecht. Daar had hij op 4 mei zijn intrek genomen, na de moord op Johan Quist in Vlissingen eerder die dag. Hij bracht in het Papendrechtse hotel ook de dag van 5 mei door. In totaal sliep S. twee nachten in het hotel.
John S. beweerde dat hij „boosheid” voelde ten opzichte van de zorgboerderij. Hij had daar eerder, in 2017, enkele maanden een relatie met Kirstin. Die relatie liep stuk en dat zou grote frustraties bij S. hebben veroorzaakt. Maandag zei John S.: „Het was nooit mijn bedoeling mensen op de zorgboerderij dood te schieten.”
Gras
Na de moord op de 34-jarige Nathalie in de buitenlucht gaat John S. een vertrek van de zorgboerderij binnen. Daar schiet hij 16-jarige Ann-Sofie dood. De man vuurt ook op een 20-jarige vrouw en een 12-jarige jongen. Zij raken gewond, maar overleven het drama.
Rechter Janssen: „Ik sprak met die twee overlevenden. Dan krijg je kippenvel op je rug. Het scheelde maar een haartje.”
John S.: „Gelukkig hebben zij het overleefd. En dat zeg ik niet voor mezelf.”
De rechter: „Was u gewoon boos op de hele wereld?”
John S.: „Ik heb niet overal een antwoord op. Continu heb ik beelden in mijn hoofd.”
Op camerabeeld is vastgelegd dat S. na de moorden en moordpogingen „op zijn gemak” van het terrein van de zorgboerderij af wandelt. De rechter: „U lijkt niet in paniek.”
John S.: „Het is onwerkelijk.”
Vlak voor de moorden op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam stuurde John S. naar een jonge vrouw een berichtje met daarin een foto waarop zijn pistool in het gras ligt. Vermoedelijk maakte S. die foto zittend op een bankje in de buurt van de zorgboerderij. S. schreef aan de jonge vrouw: „Ik weet niet of ik je moet haten of liefhebben. Ik kan niet meer. Je hebt een kettingreactie veroorzaakt in mijn hoofd. Dat stopt nu. Volg het nieuws maar.”
John S. vertelde maandag bij de rechtbank over dat berichtje aan de vrouw: „Ik had verliefdheidsgevoelens voor haar, maar die waren eenzijdig. Daardoor is bij mij de stress nog meer toegenomen.”
Aan nog weer een andere jonge vrouw appte John S, luttele minuten voor de schietpartij op de zorgboerderij: „Sorry.”
De rechter: „Begrijpt zij wat u bedoelt met alleen het woord „sorry”?
John S.: „Dat weet ik niet. Of het een logisch verhaal is, is weer een heel ander verhaal.”
Zorg
Luttele momenten voor de moorden op de zorgboerderij stuurde John S. een mail naar het tv-programma RTL Boulevard. Daarin klaagde hij dat hij in zijn optiek al jaren niet de juist zorg krijgt.
John S., die in het verleden meerdere suïcidepogingen deed, beklemtoonde maandagmiddag dat hij 6 mei 2022 de bedoeling had zichzelf van het leven te beroven. „Dat was 100 procent zeker mijn bedoeling.” Volgens hem waren de berichtjes aan de twee vrouwen en aan RTL Boulevard bedoeld als afscheidsberichten. John S. zei maandag: „Ik was vijf jaar geleden bijna dood, en het kon niemand ook maar iets schelen.”
Luttele minuten nadat John S. op 6 mei 2022 de zorgboerderij verlaat, stuurt hij opnieuw berichten naar mensen die hij vóór de moorden ook een seintje gaf. ,Six kills (zes doden)”, bericht S., er dan kennelijk vanuit gaand dat hij zes mensen doodschoot. Op de boerderij heeft John S. een vijftal keren geschoten, blijkt uit forensisch onderzoek. De rechter: ,U maakt de administratie op. Waarom zeg ik dat zo? Omdat het zo zakelijk lijkt. Waarom heeft u het over zes doden?”
John S., haast fluisterend: ,Ik weet het niet.”
De rechtbank liet maandagmiddag ook een opgenomen 112-gesprek horen. John S. nam kort na de moorden contact op met 112. Daarin zegt hij onder meer iets als: ,Vlissingen is van mij afkomstig.” Daarmee doelt hij op de moord op Quist. In dat 112-gesprek zegt John S ook dat hij volgens hem al jaren geen zorg krijgt. ,Ik zit vol met woede.” Ook stelt hij tegen de meldkamer dat hij ,niet zo’n zin” heeft in ,twintig agenten” die hem oppakken. Dat John S. kennelijk een politieconfrontatie wilde ontwijken, bracht zowel de aanklagers en de rechtbank tot het vermoeden dat S. helemaal geen serieuze plannen had zichzelf te doden.
Opvallend is dat de officier van justitie er maandagmiddag op wees dat John S. ook in 2017 al een wapen wilde aanschaffen. Dat was in de periode dat een relatie van S. met een medecliënte van zorgboerderij Tro Tardi op de klippen liep. John S. erkende min of meer dat hij vijf jaar geleden ook al naar een wapen zocht. S.: ,Toen verkeerde ik in een toestand dat ik een wapen wilde. Ik heb iemand geld (voor een wapen, JV) gegeven. Ik kan niet verklaren wat er in mijn hoofd omgaat. Het is een obsessie, een drang.”
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.