BuitenlandIsraël ingezoomd

Lezersreis naar Israël met enkele hindernissen

Een groep RD-lezers trok de afgelopen twee weken door het Heilige Land, mede onder leiding van ondergetekende. Voor vertrek leefden er bij sommigen wellicht enige zorgen over de veiligheid.

31 March 2023 17:12Gewijzigd op 1 April 2023 12:23
Protestdemonstratie in Jeruzalem. beeld EPA, Abir Sultan
Protestdemonstratie in Jeruzalem. beeld EPA, Abir Sultan

Want er was de laatste tijd nogal wat geweld tussen Israël en de Palestijnen. Grote incidenten deden zich echter niet voor. En de meeste hinder dreigde zelfs van de interne Israëlische protesten te komen.

Weliswaar waren de veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem en andere steden fors opgeschroefd, om aanslagen van Palestijnse terroristen te voorkomen. Zeker bij het begin van de islamitische vastenmaand ramadan lopen de spanningen doorgaans behoorlijk op. De lobby’s van de grote hotels werden bevolkt door groepjes zwaarbewapende agenten van de grenspolitie. Een merkwaardige gewaarwording voor de gemiddelde toerist.

Vooral tijdens het vrijdaggebed sloot de Israëlische politie grote delen rond de Oude Stad van Jeruzalem af. Dat maakte een bezoek aan plaatsen als de Olijfberg op zo’n moment vrijwel onmogelijk, want de bus reed zich onvermijdelijk vast in files en afzettingen.

Dat alles bracht meer dan eens een plotselinge wijziging van het reisprogramma met zich mee. In het Midden-Oosten –Israël niet uitgezonderd– is men daar sinds jaar en dag aan gewend. Zo ongeveer het eerste Hebreeuwse woord dat je in Israël leert is ”balagan” – chaos. Maar voor een georganiseerde westerling is het af en toe wel slikken, zeker als je op vakantie bent.

Het mooie is dat de Israëlische creativiteit in het vinden van alternatieven minstens even groot is als de chaos zelf. Dat maakte dat het meeste wel op zijn pootjes terechtkwam.

De meeste hinder dreigde uiteindelijk niet eens van de veiligheidsmaatregelen tegen terreuraanslagen te komen, maar van de massale protesten die Israël al wekenlang in hun greep houden. Vooral nadat premier Benjamin Netanyahu zijn minister van Defensie Yoav Gallant had ontslagen, gingen honderdduizenden mensen de straat op. Ons hotel in de hoofdstad bood een eersterangs uitzicht op de enorme zee van blauw-witte vlaggen die de demonstranten met zich meedroegen. Een toegift op het reisprogramma.

Nog spannender was een spontane staking, die onder andere de nationale luchthaven lamlegde. Even zag het ernaar uit dat onze terugvlucht naar Nederland in gevaar zou komen. Nadat Netanyahu tijdens een televisietoespraak had aangekondigd dat de omstreden juridische hervormingen voorlopig worden opgeschort, was ook die dreiging van de baan.

En zodra je Jeruzalem verlaat, lijken al die protesten en veiligheidsmaatregelen plotseling iets van een andere wereld. Want als je door de natuur van Ein Gedi trekt of de immense stilte van de Negevwoestijn ervaart, kun je je nauwelijks voorstellen dat je in een land bent dat zo diep verdeeld is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer