BuitenlandKunstmatige Intelligentie

Open brief techprominenten: stop zes maanden met AI-experimenten

Stop zes maanden met het trainen van superkrachtige kunstmatig intelligente systemen. Die oproep doen honderden bekende namen uit de technologiesector. De angst dat de 'wapenwedloop’ ontspoort, is namelijk groot.

Pieter Beens
30 March 2023 11:22Gewijzigd op 30 March 2023 14:35
Het logo van ChatGTP op een smartphone en het logo van OpenAI op de achtergrond. beeld AFP, Lionel Bonaventure
Het logo van ChatGTP op een smartphone en het logo van OpenAI op de achtergrond. beeld AFP, Lionel Bonaventure

Nog maar een halfjaar geleden was kunstmatige intelligentie (AI) voor veel burgers onbekend terrein. De introductie van chatbot ChatGPT en andere ”generatieve AI” –kunstmatig intelligente programma’s die je in opdracht vooral teksten en plaatjes kunt laten maken– bracht daar razendsnel verandering in. Consumenten gebruiken de technologie om digitaal te fröbelen, steeds meer werkgevers bezinnen zich op het gebruik van AI op de werkvloer en technologiebedrijven lanceren de ene na de andere toepassing. Maar grote namen uit de technologiesector zijn bezorgd. In een open brief spreken ze over „potentieel catastrofale gevolgen” voor de samenleving. Vier vragen en antwoorden.

Hoe gaan de ontwikkelingen op AI-gebied?

In één woord: razendsnel. Bij de introductie van ChatGPT, op 30 november vorig jaar, stond de wereld versteld van de mogelijkheden. Die zijn in vier maanden alleen maar toegenomen. Sinds twee weken kan de technologie achter ChatGPT ook inhoud van afbeeldingen interpreteren en ingewikkelde zinnen veel beter begrijpen.

Microsoft gebruikt GPT –de technologie achter ChatGPT– inmiddels in z’n zoekmachine Bing en in Microsoft Office. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een document invoeren, waarna Microsoft Copilot –een assistentfunctie voor kunstmatige intelligentie– er een PowerPoint-presentatie van maakt. Google werkt hard aan vergelijkbare functies en softwarebedrijf Adobe ontwikkelt een intelligente ontwerpsoftware.

Dat is de kant bekeken vanuit consumentenperspectief. Veel leveranciers van zakelijke software verkennen inmiddels ook de mogelijkheden om AI toe te passen in hun producten.

Waarom zijn juist leiders uit de technologiesector bezorgd?

„Geavanceerde AI kan de geschiedenis van het leven op aarde ingrijpend veranderen”, stellen ze in een open brief die woensdag werd gepubliceerd. De technologie zou daarom „met gepaste zorg en middelen” moeten worden gepland en beheerd. Maar juist dat laatste gebeurt volgens hen niet. Ze spreken over AI-laboratoria die in de afgelopen maanden verwikkeld zijn geraakt in een wapenwedloop om „steeds krachtigere digitale geesten te ontwikkelen en in te zetten die niemand –zelfs hun makers niet– kan begrijpen, voorspellen of betrouwbaar controleren”. En dus zijn ze bang „de controle over de beschaving te verliezen” aan „niet-menselijke breinen die uiteindelijk groter in aantal en slimmer zijn en de mens overbodig maken en vervangen”.

19188705.JPG
Musk. beeld AFP

Hoe terecht is die zorg?

Nieuw zijn de zorgen niet: al sinds de introductie van ChatGPT klinken dergelijke geluiden. De ”AI-wapenwedloop” tussen technologiebedrijven bewijst ook dat er veel op het spel staat voor bedrijven en voor de samenleving. Voor ontwikkelaars lijkt de wereld op dit moment één grote proeftuin.

Toch zijn sommige ondertekenaars om meer dan één reden opvallend. Onder andere Tesla-oprichter Elon Musk en Apple-oprichter Steve Wozniak lieten van zich horen. Zij hebben gezag, maar Tesla werkt zelf ook aan een intelligente, mensachtige robot. En Apple-topman Tim Cook gaf vorige maand nog aan dat zijn bedrijf „veel aandacht” aan AI geeft.

Wat willen de ondertekenaars?

„We moeten de ontwikkeling van deze systemen vertragen, zodat de samenleving zich kan aanpassen”, schrijven ze. „De samenleving heeft [eerder, PB] een pauze ingelast bij andere technologieën met mogelijk catastrofale gevolgen voor de samenleving. Dat kunnen we hier ook doen. Laten we genieten van een lange AI-zomer, en niet onvoorbereid de herfst ingaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer