Kerk & religietabernakeldag
”Wondere liefde” thema Tabernakeldag

„Als het gaat om de gemeenschap met God bestaat het gevaar dat we meer verlangen naar allerlei gevoelens en ervaringen dan naar Hem Zelf.”

Van onze correspondent
18 March 2023 21:37Gewijzigd op 20 March 2023 11:15
Ds. D. Breure. beeld Cees van der Wal
Ds. D. Breure. beeld Cees van der Wal

Dat zei ds. P. den Ouden zaterdag tijdens de ”Tabernakeldag” in Giessenburg. „In de gemeenschap met God gaat het in de eerste plaats om Hem.”

Stichting De Tabernakel had voor het eerst sinds 2019 weer een Tabernakeldag georganiseerd, rondom het thema ”Wondere liefde.” De stichting geeft al 25 jaar vertaalde preken uit van Engelstalige puriteinse schrijvers. Ongeveer 200 bezoekers bezochten de dag, die georganiseerd was in zalencentrum De Til in Giessenburg.

Ds. Den Ouden hield een lezing over ”De liefde tot God” bij de puriteinen. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee belichtte hierbij het dagboek van de Schotse predikant Andrew Bonar (1810-1892) en de brieven van de Schotse presbyteriaanse predikant Samuel Rutherford (1600-1661). „Op een unieke manier worden we deelgenoot gemaakt van hoe het eraan toe ging tussen God en hun ziel.”

Ds. Den Ouden noemde een aantal facetten van de gemeenschap met God. Een daarvan was het gebed. „Het middel bij uitstek om God te zoeken. Bonar mocht vaak gemeenschap oefenen met God door het gebed. Het was niet altijd zo gesteld. Hij schrijft ergens dat hij moest wachten op de Heere. Wij hebben het gebed niet tot onze beschikking, het is altijd weer een wachten op de Heere.”

Een ander facet dat de predikant noemde was de ootmoed in de gemeenschap met Christus. „Hoe dichter we bij Christus mogen leven des te meer en te dieper zullen we onze verdorvenheid gaan zien.” Rutherford sprak veel over zijn eigen onwaardigheid. Toch blijft het daar niet bij, gaf ds. Den Ouden aan. „Rutherford zegt dat hij graag beschaamd wil worden, omdat Christus’ liefde hem beschaamd wil maken.”

Rutherford zag een wisselwerking tussen een leven van nauwe gemeenschap met God en heiliging, zei de predikant. Het één bevordert het andere. „Een geheiligd leven is niet de vrucht van farizese ijver of roomse ascese, maar van een leven dicht bij Christus in een nauwe, dagelijkse omgang met Hem.”

Beproevingen en aanvechtingen kunnen ook manieren zijn om in een diepere gemeenschap met God te komen, aldus ds. Den Ouden. Voor Bonar brengen beproevingen een diepere gemeenschap met Christus. „Het gaat om de heiligende uitwerking.” Rutherford stelt zelfs dat het de grootste aanvechting is om geen aanvechting te hebben. „De moeilijkste tijden waren vaak de meest gezegende tijden.”

McCheyne

Ds. D. Breure hield een lezing over ”Gods liefde voor ons”. De predikant van de hervormde gemeente te Kockengen sprak over dit onderwerp vanuit het werk van de Schotse predikant R. M. McCheyne (1813-1843). McCheyne maakte de onderscheiding tussen liefde van het medelijden en liefde van het welbehagen, stelde ds. Breure. „De liefde van het medelijden is de liefde van God in het algemeen tot alle mensen. De liefde van het welbehagen is Zijn bijzondere liefde tot de uitverkorenen.”

Kenmerkend voor McCheyne is dat hij stelt dat het medelijden van God groter is bij iemand die ver van Hem vandaan is. „McCheyne stelde dat we het meeste medelijden moeten hebben met mensen die er slecht aan toe zijn. Hoe verder iemand van God af is en hoe meer verhard iemand is, des te meer kent Jezus bewogenheid en liefde.”

Waaruit blijkt Gods liefde? Ds. Breure haalde McCheyne aan en zei: „Onder meer doordat Hij ons omringt met getrouwe dienaren en met Zijn Woord.” Zijn liefde blijkt door lijden en kruisdragen. „De liefde blijft onveranderd en wil zich te meer laten ontdekken.”

Liefde voor zielen

Evangelist en voormalig voorzitter van Stichting De Tabernakel Cees van Breugel sprak over ”Liefde voor zielen”. Opvallend is het dat de puriteinen zo missionair georiënteerd waren, stelde hij. „Ze wilden alle Engelsen bekeren tot een krachtig evangelisch geloof.”

Van Breugel probeerde aan de hand van een aantal stellingen met een puriteinse bril naar reformatorisch Nederland te kijken. „Hedendaagse christen hebben vaak meer liefde voor een comfortabel leven dan een liefde voor zielen. Waar klopt ons hart nu het meeste voor?” Het uitdragen van het Evangelie is een taak voor alle christenen, gaf hij aan.

Hij sloot af met enkele praktische adviezen. „Als u een verlangen hebt om uit te delen, begin dan met gebed”, zei hij. „Samen eensgezind volhardend bidden.” Ook gaf hij als advies om relaties aan te gaan met ongelovigen. „Over een getuigenis kun je niet discussiëren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer