Kerk & religiekerk en duurzaamheid

Energiebeheer hét grote thema op kerkenbeurs Groningen

Wie een oplossing zoekt voor het energievraagstuk in een oud kerkgebouw of wie geïnteresseerd is in nieuwste snufjes op het gebied van beeld en geluid was vrijdag bij de kerkenbeurs in Groningen op het juiste adres.

Bastiaan van Soest
17 March 2023 19:56Gewijzigd op 20 March 2023 11:43
Marco van de Wetering, directeur van de kerkenbeurs. beeld Bastiaan van Soest
Marco van de Wetering, directeur van de kerkenbeurs. beeld Bastiaan van Soest

De orgelklanken uit de stand van Johannus Orgelbouw komen de bezoekers van het Hanze Plaza in Groningen al van ver tegemoet. Geroezemoes, mensen met koffie en tasjes vol folders lopen af en aan. Op de vakbeurs waar bedrijven en beheerders van kerken elkaar ontmoeten is het deze vrijdagmiddag, net na de opening, al behoorlijk druk. Stoelen, beamers, kunstuitingen en verzekeringen, het is allemaal te krijgen in de 900 vierkante meter grote Hanzezaal.

Privacy

Bij de stand van kerkdienstgemist.nl staan Klaas Jan Wierenga en Peter Schuurman. Op tafel een ontvanger om de kerkdiensten ook zonder internet thuis te ontvangen. Het audio- en video-streamingsplatform, opgericht in 2004, groeit nog steeds, vertelt directeur Wierenga: „Vanaf het begin van de coronatijd hebben we zo’n 700 klanten erbij gekregen. Wat je nu ziet, is dat veel gemeenten destijds begonnen zijn met het uitzenden van kerkdiensten via YouTube. Nu willen ze de uitzendingen houden, maar via een ander platform. Bij de videodienst van Google betaal je namelijk met je eigen privacy. Die is bij ons veel beter gewaarborgd.”

Elbert Overduin van dienstmeekijken.nl merkt dat na coronatijd de diensten veelal uitgezonden blijven worden. Het bedrijf is gespecialiseerd in het monteren van cameraopstellingen en geluidssystemen in kerken. Ook het streamen van begrafenissen, wat in coronatijd sterk in opkomst was, is gebleven, stelt de ondernemer uit Soest. „Een uitkomst voor familieleden die aan de andere kant van de wereld wonen of fysiek niet in staat zijn om de dienst en uitvaart bij te wonen.”

Bezoekersaantallen

Op de kerkenbeurs in Groningen staan twee thema’s centraal: energie en audio- en video-oplossingen, stelt directeur Marco van de Wetering. Over de opkomst is de organisator erg te spreken: „We hebben ruim 600 aanmeldingen voor de beurs in Groningen. Eind maart organiseren we ook nog een beurs in Goes. We willen daarmee ook mensen uitnodigen die niet komen als je een beurs centraal in het land organiseert.” De bezoekersaantallen zijn weer op het niveau van voor de coronatijd, signaleert Van de Wetering. Het grote voordeel van de kerkenbeurs? „Hier heb je alle bedrijven bij elkaar. Je kunt vergelijken, producten bekijken en afspraken maken.”

Energie is hét grote thema van deze kerkenbeurs stelt de organisator. „Wat doe je als je een grote kerk hebt en de kosten voor het verwarmen van het gebouw stijgen de pan uit? Hier kun je oplossingen tegenkomen. Zo is het bijvoorbeeld veel beter om de personen te verwarmen en niet het hele kerkgebouw.”

Roel de Vries van sitandheat.com beaamt dat. In zijn stand liggen kussens met een verwarmingselement erin. Aangesloten op een accu verwarmen ze de kerkganger en niet het gebouw. Een kerkbank met verschillende soorten kussens in zijn stand kan op veel belangstelling rekenen. De Vries: „Zo bespaar je als kerk heel snel op je stookkosten. Met een op maat gemaakt kussen, leverbaar voor iedere stoel of kerkbank, kun je de thermostaat in de kerk een stuk lager zetten zonder dat je inlevert aan comfort. De kussens zijn ook nog eens energiezuinig en een sensor zet het zitkussen pas aan als er iemand op gaat zitten. De kussens zijn niet alleen geschikt voor kerken, ook in de horeca en voor thuiswerkers zijn ze een uitkomst.”

Glas-in-loodramen

Aan tafel in het restaurant zijn drie mannen neergestreken. Ze zijn onderdeel van de werkgroep ”verbouwing” van de protestantse gemeente van Elim in Drenthe. De gemeente, die kortgeleden een fusieproces achter de rug heeft, komt samen in een ruim honderd jaar oud gebouw. Het rijksmonument verduurzamen blijkt lastig te zijn. „We hebben mooie glas-in-loodramen. Maar de koude wind waait er zo doorheen. Gelukkig mogen we voorzetramen gaan monteren, dat scheelt toch alweer. En het dak gaan we van bovenaf isoleren, dan houden we ook meer warmte binnen.”

Naast het energievraagstuk zoekt de werkgroep ook naar nieuwe mogelijkheden voor beeld en geluid. Is er op de kerkenbeurs genoeg te vinden voor de verbouwing van hun kerk? „Zeker, ideeën hebben we genoeg en producten zijn er ook waar we wat mee kunnen voor ons kerkgebouw. Ook hebben we wat afspraken kunnen maken.” Een gelopen race, de verbouwing? „Nou ja, bijna.” Lachend: „Geef ons 500.000 euro, dan kunnen we aanschaffen wat we voor onze gemeente nodig hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer