Politiekstatenverkiezingen

ChristenUnie had meer dan SGP last van BBB

Bij de Statenverkiezingen snoepte de BBB meer kiezers weg bij de ChristenUnie dan bij de SGP. Gezien eerdere prognoses is dat best opmerkelijk.

Redactie politiek
17 March 2023 11:44Gewijzigd op 17 March 2023 12:21
In heel Nederland hingen afgelopen maanden omgekeerde vlaggen. De verkiezingsuitslag geeft veel bezorgde boeren hoop. In het Overijsselse Nieuw Heeten bonden inwoners daarom de vlaggen weer goed aan stok. beeld Ruben Meijerink
In heel Nederland hingen afgelopen maanden omgekeerde vlaggen. De verkiezingsuitslag geeft veel bezorgde boeren hoop. In het Overijsselse Nieuw Heeten bonden inwoners daarom de vlaggen weer goed aan stok. beeld Ruben Meijerink

Hoe zit het met het grensverkeer tussen de kleine christelijke partijen en de BBB? Menig SGP’er hield woensdag het hart vast. Zou de partij zich wel weten te handhaven? Hoeveel kiezers zouden switchen naar de BBB?

De NOS onderzocht na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag voor alle partijen de kiezerstrouw. Daar springt de SGP er gunstig uit. Driekwart van de kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 SGP stemden, deed dat woensdag opnieuw. Een kwart maakte dus een andere keus.

Van de SGP-stemmers van 2021 ging 7 procent naar de ChristenUnie en 4 procent naar de BBB. Op basis van die cijfers lijkt de aantrekkingskracht van Van der Plas op de SGP redelijk beperkt te zijn gebleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat SGP-partijleider Van der Staaij donderdag liet weten dankbaar te zijn dat de SGP zich zo goed handhaaft „temidden van de politieke aardverschuiving.”

De kiezerstrouw van de ChristenUnie lag iets lager: geen 75, maar 67 procent van de CU-kiezers van 2021 bleef de partij trouw. Opvallend in de cijfers is dat de BBB de grootste concurrent blijkt te zijn geweest. Bijna één op de tien CU-kiezers, 9 procent, switchte naar de BoerBurgerBeweging.

Hoe opmerkelijk is het dat het aantal kiezers dat naar de BBB ging bij de ChristenUnie verhoudingsgewijs hoger is dan bij de SGP? „Dit geeft te denken”, zei fractievoorzitter Bernadette van den Berg van de CU in Drenthe vrijdag in het ND. Zij oppert als verklaring dat ook de CU-kiezers het gevoel hebben „dat er niet naar hen wordt geluisterd”.

Opvallend is ook het hoge percentage thuisblijvers bij de CU. Eveneens 9 procent van de CU-kiezers van 2021 ging woensdag namelijk niet naar de stembus, zo blijkt uit de NOS-cijfers. Voor een verklaring daarvoor ging het ND te rade bij oud-CU-Kamerlid Eppo Bruins. Zijn lezing: het thuisblijven heeft ermee te maken dat de overheid niet meer bij machte is het goede te doen. „Dat straalt ook op de ChristenUnie af, omdat de partij in de coalitie zit”, aldus Bruins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer