Binnenland BPOC2020
Drietal achter coronasceptische BPOC2020 verdacht van oplichting

De politie heeft dinsdag drie mensen achter BPOC2020 aangehouden. De coronasceptische stichting had ook in reformatorische kring aanhang.

beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT

Pieter K. (58), zijn 30-jarige dochter Jade en zijn 55-jarige vrouw worden verdacht van verduistering, oplichting en witwassen, meldde het openbaar ministerie (OM) in Den Haag. Pieter K. en zijn dochter gebruikten geld dat donateurs aan de stichting schonken voor privéuitgaven, meldt het OM. De echtgenote wordt verdacht van betrokkenheid. De drie verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Pogingen om de raadsman te spreken lukten donderdag niet.

Camera

De zogeheten Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020 onder leiding van Pieter K. voerde voor de camera gesprekken met coronasceptici, onder wie de omstreden Willem Engel, voorman van Viruswaarheid.

In 2021 ontstond al ophef rond Pieter K. Zo beweerde hij namen van tachtig agenten te hebben die kritiek hebben op de politieorganisatie. Die namen zijn nooit openbaar gemaakt, ondanks toezeggingen van K. Ook zou K., die zichzelf „huwelijks- en uitvaartpastor” noemde, sjoemelen met titels voor zijn naam.

De Belgische viroloog Marc van Ranst toonde zich destijds kritisch over BPOC2020 en noemde het platform een „amateurtoneelvereniging.” Donderdag tweette Van Ranst in reactie op de aanhouding van de drie mensen uit Alphen aan den Rijn: „Hun Buitenparlementaire Onderzoekscommissie was een amateurtoneelgezelschap die ‘verhoren’ deed over de coronacrisis om een ‘tribunaal’ te organiseren, en vooral een vehikel om geld af te troggelen van argeloze wappies.”

Voordeel

De BPOC2020 had ook aanhang in reformatorische kring, duizenden euro’s aan donaties gingen naar de organisatie. De in reformatorische kring bekende Ruth Seldenrijk behoorde tot de zogeheten Raad van Advies, die eind 2021 min of meer uit elkaar viel. Seldenrijk zegt donderdag desgevraagd geschrokken te zijn van de aanhouding van Pieter K., en diens dochter en vrouw. „Dat gaat mij natuurlijk aan het hart. Maar een verdachte is nog geen veroordeelde. Mochten de verdachten worden veroordeeld, dan is het natuurlijk moreel niet in de haak wat ze hebben gedaan.”

Voelt Seldenrijk zich bekocht door de drijvende krachten achter BPOC2020? „Pieter K. krijgt van mij het voordeel van de twijfel, zolang er geen veroordeling ligt. Zo sta ik tegenover ieder mens.” Sowieso zegt Seldenrijk blij te zijn met het werk van BPOC2020 met betrekking tot verhoren over corona, vaccins en agenten. „Er zijn belangrijke feiten op grond van deskundige verklaringen boven water gehaald. Denk aan de op onderdelen kwalijke rol die de farmaceutische industrie speelt. Die feiten vind je niet in de hoofdstroom van de media. Zo zie ik berichten die zijn opgespoord op basis van bijvoorbeeld de Wet openbaarheid van bestuur slechts sporadisch in reguliere media verschijnen.”

Geschrokken

Ook de christelijke ondernemer Evert de Blok, die eveneens tot de Raad van Advies van BPOC2020 behoorde, zegt donderdag desgevraagd te zijn geschrokken van de aanhouding van Pieter K. en diens familieleden. De Blok zegt zich eind 2021 te hebben teruggetrokken uit de Raad van Advies. Aanvankelijk was De Blok naar eigen zeggen blij met de verrichtingen van BPOC2020 op het terrein van kritiek op het coronabeleid. „Net als anderen gaf ik giften aan BPOC2020, omdat de verhoren bijdroegen aan het corrigeren van het eenzijdige beeld dat de overheid over corona neerzette. Wetenschappers hebben in de verhoren van BPOC2020 heel goede zaken gemeld, waarbij ze bijvoorbeeld twijfelden aan het nut van lockdowns en mondkapjes.”

Later rees er echter twijfel over BPOC2020, geeft De Blok aan. „BPOC2020 beweerde namen te hebben van tachtig kritische agenten, maar die namen werden maar niet openbaar gemaakt. Ook gaf BPOC2020 geen inzicht in de financiën. Toen vond ik het tijd om op te stappen.”

Spijt het De Blok achteraf dat hij in zee ging met een organisatie die door menigeen als complotachtig werd betiteld? „Ik vond dat BPOC2020 niet met de eigen fantasie op de loop moest gaan. Ik heb geleerd dat je afscheid moet nemen van mensen als blijkt dat je ze niet kunt vertrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer