Kerken laten diensten vervallen om energie te besparen
Deelnemers aan Energie voor Kerken moeten nog harder hun best doen om energie te besparen dan andere gemeenten. Soms blijft de kerkdeur dicht.
De Hervormde Gemeente van Katwijk aan Zee (vijf kerken en twee kerkelijke centra) zou bij eenzelfde verbruik de uitgaven voor stroom en gas dit jaar zien stijgen van 107.000 naar 420.000 euro, zegt hoofd kerkbeheer Jan Dubbeldam. „Het was hier paniek in de tent.”
Besloten werd om van 1 december tot 1 mei de Nieuwe Kerk en de Pniëlkerk afwisselend twee weken dicht te houden. „Daarmee konden we de post op de begroting terugbrengen naar 350.000 euro.” Verder staat de thermostaat op zondag voortaan op 15 graden, doordeweeks op 10 graden. Kerkelijke activiteiten worden zoveel mogelijk gebundeld en alle gebouwen gaan ’s avonds om 10 uur dicht.
Dubbeldam verwacht donderdag tijdens de informatieavond in Hoevelaken opheldering van het collectief. „Waarom is niet gekozen voor een variabele prijs? Wat is de aanpak voor 2024 en 2025? Kunnen we van het contract af?”
Energieopslag
Ook de Hervormde Gemeente Barneveld (drie kerken, drie wijkgebouwen) heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De gestegen energiekosten slaan een gat in de begroting van 150.000 euro. In kerkelijk centrum Rehoboth worden geen diensten meer gehouden. In de andere kerken is de temperatuur verlaagd en huurders van de gebouwen betalen een energieopslag. De besparingen zijn tot nu toe „behoorlijk”, mede dankzij de zachte winter, zegt de penningmeester van het college van kerkrentmeesters, Jan de Groot.
De Groot vindt het „jammer” dat er bij Energie voor Kerken dit jaar zo’n hoge prijs uit de bus is gerold. Maar hij wil niet negatief oordelen over de aanpak. „Het heeft natuurlijk met de situatie in de wereld te maken. Achteraf kun je constateren dat het anders gegaan is dan het had moeten gaan, maar dat vind ik lastig. Je kunt zoiets niet altijd voorkomen.”
De Hervormde Gemeente Veenendaal (zes kerken, twee verenigingsgebouwen) heeft 30 procent energiebesparing ingecalculeerd in de begroting. De post energie stijgt desondanks van 71.000 naar ruim 207.000 euro. Jan Gerrit Vink, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, vindt het „te gemakkelijk” om kritiek te uiten op Energie voor Kerken of uitvoerder Hellemans. „Ik sta er wat nuchter in, al is het voor ons wel pijnlijk.” De gemeente schrapt geen diensten maar „managet het energieverbruik heel strak.” Verder investeert ze in zonnepanelen en isolatie.
Compensatie
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken verwijst voor vragen naar adviesbureau Hellemans. In een e-mail schrijft de organisatie dat ze er bij de overheid op heeft aangedrongen dat ook kerken in aanmerking komen voor compensatie. Voor kleinverbruikers geldt het energieplafond. Daarnaast kunnen kerken bij de burgerlijke gemeente aankloppen voor compensatie uit de pot van 300 miljoen euro, die het kabinet voor publieke en maatschappelijke instellingen beschikbaar heeft gesteld. Ook hoopt het CIO dat de volgende ronde van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed vervroegd wordt opengesteld.