Verbod op uitdelen Bijbels door hulpverleners in rampgebied Turkije
Turkse autoriteiten en kerken hebben een verbod ingesteld op het uitdelen van Bijbels en evangelisatiemateriaal in de door de aardbevingen getroffen gebieden in Turkije. Hulpverleners worden opgeroepen samen te werken met lokale kerken. Dat meldde de nieuwssite Christianity Today vorige week.
Toen er door christelijke vrijwilligers in de Turkse stad Kahramanmaras Bijbels werden uitgedeeld, reageerden lokale autoriteiten door te zeggen dat ze geen hulp van de kerk meer willen ontvangen.
De Protestantse Vereniging van Turkije (TeK) heeft inmiddels zes richtlijnen uitgevaardigd voor hulporganisaties. Zo is er onder meer een verbod ingesteld op het uitdelen van Bijbels en evangelisatiemateriaal en worden hulpverleners verzocht samen te werken met plaatselijke kerken. Op deze manier wil de TeK voorkomen dat vrijwilligers politiek commentaar uiten of ongeoorloofde foto’s publiceren.
Reisleider
Ilyas Uyar, een ouderling van de Protestantse Kerk Stichting in de Turkse stad Diyarbakir, liet weten dat een christelijke groep hulpverleners uit Italië in Diyarbakir filmpjes en foto’s maakten en vervolgens aan de kerk de vraag stelden hen te begeleiden naar Kahramanmaras. Uyar hekelt de manier waarop er door foto’s en filmpjes fondsen worden geworven. „We zeggen heel de tijd dat we christenen zijn, maar het is afschuwelijk om dat in verband te brengen met de hulpverlening”, aldus de ouderling. Volgens de TeK is het niet de bedoeling dat lokale vrijwilligers, die vaak overbelast zijn, worden ingezet als reisleider.
De First Hope Association (FHA), een door Turkse protestanten opgerichte hulporganisatie bij rampen, werkt al geruime tijd nauw samen met de autoriteiten. De voorzitter van de organisatie, Demokan Kileci, herkent zich in de bezorgdheid van de TeK over het uitdelen van Bijbels in het rampgebied en uitte zijn boosheid over de manier waarop veel christelijke organisaties fondsen werven voor de ramp. De voorzitter noemde sommige hulpverleners „goedbedoelende humanitaire toeristen”. „Ze vliegen met een groep van twintig mensen over, verblijven in hotels en huren auto’s en komen naar het gebied. Ondertussen kunnen onze mensen niet eens slaapplaatsen vinden”, zo liet hij weten.