Voor het vroege voorjaar: ham-preisalade met appel
We hebben voor het eerst buiten gegeten. Een snelle hap tussen de middag aan de tuintafel, meer was het niet. Het voelde als een mijlpaal.
Een week ervoor had ik het winterzeil van de buitentafel nog een paar keer terug moeten leggen. Vanwege de vlagerige wind en de regen. En nu zaten we gewoon aan die tafel, alsof er geen donkere dagen waren geweest. Met een trui aan was het prima te doen. Alleen dochter had het koud (maar zij droeg haar prinsessenjurk en weigerde er iets over aan te trekken).
We aten de dagen erna gewoon rode kool met hachee en warme appelcrumble en dronken kruidige chai latte met kurkuma en kaneel, maar we hadden toch een beetje aan het voorjaar geproefd. En zoetjesaan ontstaat er dan behoefte aan iets lichter eten. Ik vind het, nu er nog geen lentegroenten zijn, een mooie tijd om groenten uit het seizoen af en toe in een lichter jasje te steken. Zoals prei, dat het hele jaar verkrijgbaar is maar voor mij een winterfavoriet is. Niet stoven of roerbakken dit keer, maar gewoon rauw verwerken in een salade. Met appel, bleekselderij en komkommer. En wat reepjes ham, omdat dat zo goed smaakt bij prei. Lekker als bijgerecht, of zo bij een stokbroodje. Voor een middaghap aan de tuintafel bijvoorbeeld. Erna duiken we wat mij betreft gewoon weer de keuken in voor een stevig wintergerecht.