Kerk & religieplaatselijk kerknieuws
GGiN Elspeet uitgebreid: ruimte gemaakt aan de Oude Hof

Aan de zuidelijke rand van het dorp Elspeet staat, aan een weggetje dat Oude Hof heet, de kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland. Aan de linkerkant heeft het gebouw een forse uitbreiding ondergaan.

Jan van ’t Hul
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet. beeld RD, Anton Dommerholt
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet. beeld RD, Anton Dommerholt

In de stemmige oude kerkzaal rijen bruine banken zich aaneen. Als je de galerij meerekent is hier plaats voor ruim 700 kerkgangers. Op sommige zitplaatsen liggen nog de schriftjes van afgelopen zondag. Daarin schreven jongeren flarden van de preek. Hier ligt een Bijbel, daar een psalmboek en een kussentje in een bank. Boven de kansel staat een tweeklaviersorgel van de firma Dekker. Naast de doopvont staat de knielbank gereed.

De gemeente telt veel jeugd, zegt diaken G. Olthuis in de consistoriekamer. „We hebben 294 leden en 252 doopleden. Dit is een relatief jonge gemeente. De gemiddelde leeftijd ligt rond de dertig. Al langere tijd hadden we behoefte aan meer zaalruimte.”

19057680.JPG
De nieuwe aanbouw. beeld RD, Anton Dommerholt

Er was maar één kleine zaal, die voor een deel ook diende als consistoriekamer. „Dat was dus niet ideaal”, zegt Olthuis, „want er zijn in de gemeente veel activiteiten buiten de zondagse eredienst om. Er is een jeugdvereniging, een vrouwenvereniging en een Bijbelstudiegroep. Voor al die dingen is wel ruimte nodig. Er werd gecatechiseerd in de kerkzaal. Het was allemaal wat behelpen. Nu is er 200 vierkante meter bij gekomen. Het was hard nodig.”

In de nieuwbouw komen over twee verdiepingen nieuwe zalen, een nieuwe consistoriekamer, een opbaarruimte en betere sanitaire voorzieningen. „Straks kan er op hetzelfde moment aan vier groepen catechisatie worden gegeven.”

De waarheid

Nederland ontkerkelijkt in hoog tempo. Kerken raken overbodig. En in Elspeet wordt een kerkgebouw uitgebreid. Vanwaar? Ouderling A. Bolier: „Dat is niet dankzij ons, het is de Heere Die Zelf Zijn Kerk in stand houdt. Mensen vallen voor de Schriftuurlijk-bevindelijke waarheid. Dat blijkt ook hier. Je kunt in het kerkelijk leven wel een brug naar de wereld neerlaten om mensen te trekken, maar vaak is dat kortetermijndenken en bindt het niet echt. Het is Gods Woord dat bindt. Het is de aloude waarheid die het doet.”

19057685.JPG
beeld RD, Anton Dommerholt

Wat is dat, „de oude waarheid”? Bolier: „Misschien is het een cliché, maar ik kan het niet beter zeggen dan zo: drie stukken, twee wegen en één Naam Die onder de hemel gegeven is door Welke wij moeten zalig worden.”

Onderherderloos

De gemeente heeft één keer een eigen predikant gehad, ds. J.A. Weststrate, die hier stond van 2018 tot 2021. Sinds zijn vertrek naar Gouda is de gemeente vacant. Bolier: „Voorheen wisten we niet beter dan dat we vacant waren. Maar nu weten we wat we missen, de levende bediening van het Woord door een eigen herder en leraar. Nee, ik durf niet te zeggen dat we Herderloos zijn, want de Heere waakt ook over deze gemeente. Maar we zijn wel onderherderloos. En dat is erg.”

In een vacante gemeente is het vaak leesdienst. Olthuis: „We zijn ermee opgevoed. Het zou niet zo moeten zijn. Maar de Heere kan ook leesdiensten gebruiken tot iemands eeuwige zegen. En dat gebeurt ook. Daar zijn we weleens verwonderd over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer