Binnenland
Tal van organisaties eisen bestaanszekerheid voor iedereen

Nederlanders moeten allemaal voldoende bestaanszekerheid krijgen, want dan hebben ze ook allemaal een gelijke kans op een zo gezond mogelijk leven door verstandig eten, veilig werken en wonen en ook goed onderwijs. Dat schrijven vertegenwoordigers van diverse organisaties aan het kabinet, meldt artsenfederatie KNMG. „Er worden al veel maatregelen getroffen om de bestaanszekerheid te verbeteren, maar helaas met te weinig effect”, stellen de briefschrijvers.

ANP

Ze willen dat er breder wordt gekeken dan naar zorg alleen en dat er op meerdere fronten tegelijk aan een gezonder bestaan voor iedereen gewerkt wordt. Stress door te weinig geld maakt mensen ziek, dus zorgen moeten worden weggenomen. Ondertekenaars zijn volgens KNMG onder anderen ziekenhuizen, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, Sociaal Economische Raad, FNV, Nederlandse Zorgautoriteit, GGD, sportkoepel NOC-NSF en verschillende ouderen- en jongerenbonden. Wat en hoe het allemaal moet gebeuren, is nog niet uitgewerkt.

„Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna 70 procent iemands gezondheid. De impact van de medische zorg op gezondheid van mensen is slechts 11 procent”, vergelijkt het gezelschap echter. De ondertekenaars worden er bijna moedeloos van: „Veel artsen hebben nu het gevoel dat ze vooral aan symptoombestrijding doen. Ze schrijven slaappillen voor aan mensen die wakker liggen omdat hun baan op de tocht staat. Een kind met astma veroorzaakt door een schimmelig huis, krijgt een puffer. Het is dweilen met de kraan open.”

Ze vinden het ook hoogst oneerlijk: „Iedereen in Nederland verdient een kans op een zo gezond mogelijk leven, ongeacht in welke stad of wijk je wordt geboren, naar welke school je bent gegaan of wat je inkomen is.” Een betere bestaanszekerheid moet daarom in hun visie een wettelijk vastgelegd recht worden. „We hebben het dan over een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen en de mogelijkheden tot gezond eten, onderwijs, gezond en veilig wonen en werken.”

Ze willen onmiddellijke actie. „In ons land overlijden mensen in een lagere sociaaleconomische positie gemiddeld acht jaar eerder dan mensen in een hogere sociaaleconomische positie. Ook leven ze gemiddeld 23 jaar in minder goed ervaren gezondheid. De gezondheidsverschillen tussen mensen nemen niet af, maar juist toe. Dat is onaanvaardbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer