Kerk & religiechristelijke cursus

Anhypostasie? Dr. P. de Vries legt cursisten uit wat dat betekent

Anhypostasie, enhypostasie: het zijn niet de eenvoudigste termen die gebruikt worden tijdens de cursus ”Kernthema’s uit de geschiedenis van de geloofsleer” van de stichting Godsvrucht en wetenschap. Maar cursusleider dr. P. de Vries legt ze een voor een uit.

14 February 2023 10:09Gewijzigd op 14 February 2023 11:13
Cursisten volgen de cursus "Kernthema's uit de geschiedenis van de geloofsleer". beeld Martin Droog
Cursisten volgen de cursus "Kernthema's uit de geschiedenis van de geloofsleer". beeld Martin Droog

Zo’n dertig cursisten bezoeken deze zaterdagochtend de cursus die gegeven wordt in de hersteld hervormde kerk in Driebruggen. Vier bijeenkomsten hebben de bezoekers inmiddels gehad, vier zijn er nog te gaan. Vanaf 1 september verzorgt ds. De Vries cursussen voor de stichting Godsvrucht en wetenschap. Jaarlijks worden er zo’n zes verschillende lesprogramma’s aangeboden, met onderwerpen als hermeneutiek, kerkgeschiedenis of de boodschap van Paulus. De deelnamekosten aan zo’n serie bedragen 350 euro.

De Persoon en het werk van Jezus Christus staan deze zaterdagochtend centraal. „Een van de grote leerstukken in de kerk gaat over de leer van Jezus’ Godheid”, begint ds. De Vries zijn college. „Op het tweede concilie van Constantinopel, in 553, werd gezegd dat je nooit los van Jezus’ Godheid over Zijn mensheid mag spreken. In dit verband wordt de term anhypostasie gebruikt, dat wil zeggen dat er bij de geboorte van Christus een al van eeuwigheid bestaande goddelijke Persoon op aarde kwam Die de menselijke natuur aannam. Terwijl in de term enhypostasie de beide naturen in Jezus als volstrekt gelijkwaardig worden aangeduid.”

Plaatsvervanging

Allerlei onderwerpen uit de geloofsleer passeren deze ochtend de revue. De drie ambten van Christus, Jezus’ vernedering en verhoging, de beleving van een christen en de betekenis van het kruis. Af en toe klinkt het: „Als ik dat ook nog even mag vertellen”, waarna de hersteld hervormde emeritus predikant een voorbeeld uit de kerkgeschiedenis of een persoonlijke ontmoeting aanhaalt.

19054038.JPG
Ds. P. de Vries. beeld Martin Droog

Ds. De Vries noemt vier redenen waarom Christus aan het kruis gestorven is. „Allereerst de plaatsvervanging. Plaatsvervangend droeg Christus de toorn van God weg. Als tweede is er de recapitulatie: Christus herstelt wat in Adam verloren is gegaan. Daarnaast heeft Christus de satan verslagen”, vervolgt de predikant. „Het laatste facet is dat de kruisdood van Christus een transformerende betekenis heeft. Een christen wordt door de liefde van Christus gedrongen om naar Gods wil te gaan leven.”

Een cursist vraagt waarom God juist door het offeren van een Mens verzoening teweegbrengt, terwijl in de Bijbel staat dat God het mensenoffer haat. Ds. De Vries reageert: „Je zou kunnen zeggen: Wat God niet van mensen vraagt, doet Hij Zelf. Daarnaast heeft Christus vrijwillig de plek van de schuldige ingenomen.”

Ja-maars

Een van de bezoekers is Rick Breukelaar (47). Hij bezoekt de cursus „om God beter te leren kennen”. „Ik ben niet kerkelijk opgevoed. In 2018 heb ik belijdenis van het geloof afgelegd in de hervormde kerk in Nieuw-Lekkerland. In de blog van ds. De Vries las ik over deze cursus. Ik heb me aangemeld en daar heb ik geen spijt van gekregen.” Breukelaar kijkt positief terug op de eerdere bijeenkomsten. „Ik ben deze cursus vooral gaan volgen omdat hier centraal staat dat de Bijbel Gods Woord is. Daar wordt niks aan afgedaan. Er zijn hier geen ja-maars.”

Een andere cursist (49), die niet met haar naam in de krant wil, neemt deel aan de cursus om meer te leren van de godsleer. „Ik wil mijn eigen kennis verbreden. Wat je op deze cursus te horen krijgt, gaat veel dieper dan wat er in veel preken aan de orde komt. Hier krijg ik basiskennis van de dogmatiek bijgebracht. Je beleeft het geloof daardoor veel rijker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer