Ds. Silfhout op CGO-cursus: Belijden, lijden en verblijden hoort bij christen
Belijden en lijden hebben alles met elkaar te maken. Dat wordt duidelijk tijdens de eerste cursusavond van de leergang vervolgde kerk van het Centrum voor Godsdienstonderwijs (CGO) van de Gereformeerde Gemeenten.
De kring in de bovenzaal van de Boazkerk van de gereformeerde gemeente (gg) in Sliedrecht moet een aantal keer uitgebreid worden om alle deelnemers van de cursus een plaats te geven. Zo’n dertig cursisten zijn op de leergang vervolgde kerk van het CGO afgekomen. Pietje Hak uit Groot-Ammers is een van hen. „Ik hoorde dat deze cursus van start zou gaan. In de kerk wordt er regelmatig gebeden voor de vervolgde kerk. Vervolgens ga je de werkweek in en denk je daar niet meer over na. Nu wil ik mij in dit onderwerp gaan verdiepen. Vervolging lijkt iets ver van je bed te zijn. Het is echter de vraag of dat klopt.”
Om kwart over zeven opent ds. W. Silfhout, emeritus predikant in de GG, de cursus. Deze avond wordt er ingezoomd op vervolging en lijden in de Bijbel. „In de Bijbel wordt vaak gezegd dat degenen die Jezus’ Naam belijden ook lijden zullen ontmoeten. Hoe komt het dat christenen moeten lijden?”, vraagt de predikant zich af. „Omdat ze wel ín de wereld zijn, maar niet van de wereld”, zo legt hij uit. „Dan is het geen ‘misschientje’ dat het lijden je zal overkomen, het is zeker.”
Vijandschap
De predikant vraagt aan de cursisten waar het aan kan liggen dat westerse christenen weinig verdrukking ondervinden. „Dat ligt aan Gods algemene genade”, antwoordt een cursist. „Misschien ook wel”, reageert ds. Silfhout. „We beseffen niet goed dat we wel in, maar niet van de wereld zijn. Het christendom zal wel steeds meer vijandschap gaan oproepen. Degenen die aan evangelisatiewerk meedoen, zien dat nu al.”
Ds. Silfhout noemt diverse teksten uit de Bijbel waarin vervolging besproken wordt. Mattheüs 5:10 komt een aantal keer terug: „Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil; want hunner is het Koninkrijk der hemelen”. „Lijden is op zichzelf genomen niet iets om je in te verblijden. Door het geloof in Christus Die Zelf het kruis gedragen heeft, kan dat echter wel. Zo waren de discipelen ook verblijd omdat ze in de Naam van Christus mochten lijden”, zegt de predikant.
Na de pauze gaat ds. Silfhout in op de opdracht voor medechristenen. „We moeten de vervolgde christenen gedenken alsof we zelf gevangen zijn. Dat wil zeggen: innerlijk op hen betrokken zijn en vervolgens ook wat aan hun situatie willen doen. God gebruikt mensen om Zijn kerk in verdrukking te sterken.”
De predikant noemt gebed, woorden en daden als middelen daarvoor. Hij citeert een gevangene: „Toen ik van mijn bewaker hoorde over de kaarten en de wereldwijde gebeden, kreeg ik nieuwe hoop”. „Zo kunnen we vervolgde christenen bijstaan”, concludeert hij.
Gevaarlijk
Het CGO verzorgt diverse cursussen verspreidt over het land, waarin de organisatie meerwaarde wil bieden voor persoonlijk en geestelijk leven. De leergang vervolgde kerk bestaat uit vijf avonden. Onderwerpen als de vroege kerk in China, de islam in het Midden-Oosten en hindoeïsme passeren in de volgende cursussen de revue.
Voor Jan de Vos, een cursist uit Hardinxveld-Giessendam, is het de eerste keer dat hij een cursus van het CGO volgt. „Nu ik gepensioneerd ben, heb ik ook de tijd om een cursus te volgen. Ik vind het een interessant onderwerp dat in deze leergang centraal staat. Christenvervolging zie je steeds meer in de wereld. Ook in Nederland zie je het toenemen – subtiel, maar wel gevaarlijk. Het is nog niet te vergelijken met de situatie in andere landen, maar in Nederland kan het wel erger worden.”
Serie
Christelijke cursus
Dit is het derde deel in een serie over cursussen in kerkelijk Nederland. Waar gaan ze over en door wie worden ze bezocht? Volgende week donderdag deel 4.