Kerk & religieSynode PKN
Komend gesprek over relaties op synode PKN: „Verbinding zoeken in de verschillen”

Het gesprek dat de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat voeren over seksualiteit en relaties heeft als belangrijkste uitgangspunt „dat we verbinding zoeken in de verschillen”.

Redactie kerk
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland vergaderde zaterdag in Lunteren. beeld RD
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland vergaderde zaterdag in Lunteren. beeld RD

Het gesprek, dat op de synode in april zal plaatsvinden, zal ook een voortzetting moeten zijn „van de oefening om te luisteren naar elkaar en een groter bewustzijn te ontwikkelen van de complexiteit rond seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en andere relaties”. Dat meldde de werkgroep die de bespreking voorbereidt zaterdag tijdens de synodevergadering van de PKN in Lunteren.

Moderamenlid B.M. Groen-Gallant las een notitie voor van de werkgroep, waarop synodeleden nog kunnen reageren. De werkgroep werd afgelopen jaar opgericht na een voorstel van ouderling C.M. Molenaar (Veenendaal) om het onderwerp seksualiteit en relatievormen te agenderen. Vijf synodeleden, onder wie Molenaar, bereiden de bespreking op de komende synodevergadering voor.

Veiligheid

Over de concrete onderwerpen die vanuit de synode ter bespreking zijn aangedragen, concludeerde de werkgroep „dat die zó uiteen liepen dat een keuze daaruit ingewikkeld was. Wel bleek u eensgezind te zijn in de wens om in elk geval de veiligheid van het gesprek en het wederzijds respect voorop te stellen. Daar knoopt de werkgroep dan ook graag bij aan.”

Concreet stelt de werkgroep voor onder meer in gesprek te gaan over de vraag: hoe ben ik mens naar Gods beeld, wat is dan menszijn in relatie tot genderidentiteit? „We lijken te leven in een tijdperk waarin alles kan en mag op het gebied van menszijn en relaties tussen mensen: tegen welke grenzen lopen we aan op ethisch en psychologisch terrein?” Ook de vraag „hoe gaan we pastoraal om met de mensen die hiermee worstelen?” komt wat de voorbereidende werkgroep betreft aan de orde.

In een later stadium moet worden bekeken „hoe we dit gesprek ondersteunen, voortzetten en stimuleren in de gemeente en in de gezinnen. Dat is een volgende stap die we moeten zetten.”

Behalve ouderling Molenaar zitten diaken J.C. Blankers, ds. T.C.M. Dronkert, ds. A. van Lingen en ouderling H.J. Vrijhof in de werkgroep seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer