Kerk & religiehomohuwelijk
Synode Kerk van Engeland sterk verdeeld over zegen homoparen

De synode van de Kerk van Engeland is verdeeld over de vraag of homoparen een zegen mogen krijgen. Ze kon woensdag nog geen besluit nemen.

Redactie kerk
Synode van de Kerk in Engeland, woensdag in het anglicaanse Church House in Londen. beeld AFP, Justin Tallis
Synode van de Kerk in Engeland, woensdag in het anglicaanse Church House in Londen. beeld AFP, Justin Tallis

Er was op de synode van de Anglicaanse Kerk in Londen vijf uur ingeruimd om een voorstel van de bisschoppen te bespreken. Die zien geen ruimte voor de kerkelijke bevestiging van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar willen wel de mogelijkheid bieden om een zegen voor homorelaties te vragen.

Terwijl buiten de synodezaal in het Church House lhbti-activisten protesteerden, maakten behoudende afgevaardigden duidelijk dat ze op grond van de Bijbel niet kunnen instemmen met het zegenen van homokoppels. Progressieve anglicanen keerden zich juist tegen het voorstel van de bisschoppen om geen homohuwelijken in de kerk te sluiten. Beide groepen konden zich, om verschillende redenen, dus niet vinden in de plannen.

De synode vergadert deze donderdag verder over het voorstel van de bisschoppen, dat het sluitstuk moet vormen van het project ”Living in Love and Faith” (LLF), een ruim vijf jaar durend overleg over het standpunt van de kerk inzake huwelijk en seksualiteit.

De Kerk van Engeland is op dit punt sterk verdeeld. Enkele behoudende gemeenten die tegen het zegenen van homoparen zijn, hebben afgelopen week aangegeven voorlopig geen geld af te dragen aan de bovenplaatselijke kerk. Daartoe behoren de anglicaanse gemeenten St Helen’s Bishopsgate en All Souls Church, Langham Place, in Londen. Aan de laatste gemeente was jarenlang de bekende theoloog John Stott verbonden.

Genderneutrale taal

De Kerk van Engeland besloot deze week ook een commissie in te stellen die onderzoek gaat doen het gebruik van genderneutrale termen in de liturgie. Enkele geestelijken hadden gevraagd of ze behalve ”Hij” ook ”zij” mogen gebruiken als ze in gebeden naar God verwijzen. De generale synode moet eventuele wijzigingen goedkeuren.

Miranda Threlfall-Holmes, synodelid en waarnemend aartsdiaken van Liverpool, zei woensdag tegen de christelijke nieuwssite Premier dat het niet de bedoeling is dat de Kerk van Engeland stopt met het gebruik van „mannelijke” aanduidingen voor God. „Het is duidelijk dat Jezus een man was en dat het woord ”Vader” vrij veel in de Bijbel wordt gebruikt”, aldus Threlfall-Holmes.

De Church of England gaat kijken of ze haar liturgie kan „verbreden” door meer aandacht te schenken aan andere Bijbelse beelden voor God, zoals „een hen of als een vrouw die op zoek is naar een verloren muntstuk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer