Na de burgeroorlog nu een aardbeving: opnieuw honderden doden in Aleppo
Wael uit de Syrische stad Aleppo sliep vannacht met zijn familie in de auto, op een open plek. Zijn flat staat nog overeind, maar na twee aardbevingen zit de schrik er diep in.
Aleppo is een stad waar de Syrische burgeroorlog diepe sporen trok. Er vielen tussen 2012 en 2016 vele duizenden doden, terwijl tienduizenden gebouwen werden verwoest of beschadigd. Nu behoort de stad tot de plaatsen in Syrië die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen. Opnieuw zijn er gebouwen ingestort en zijn er honderden doden te betreuren.
Wael, die liever niet met naam en toenaam in de krant komt, is geboren en getogen in de stad. Hij maakte niet eerder zo’n zware aardbeving mee, zegt hij telefonisch. „Om 4:17 uur werden we maandagmorgen wakker door de beving. Met mijn gezin ben ik naar buiten gegaan en in de auto gaan zitten. Die was gelukkig niet beschadigd, zoals veel andere auto’s.”
Het aantal ingestorte gebouwen in Aleppo lag maandag op enkele tientallen. Volgens Wael gaat het vooral om bouwwerken die slecht geconstrueerd zijn. Zijn eigen appartementengebouw bleef overeind, maar er slapen durfde hij vannacht niet. „Maandag zijn we na verloop van tijd teruggekeerd naar onze flat, maar toen volgde de tweede aardbeving. We zijn toen weer naar buiten gegaan. Voor de nacht durfden we niet terug: we zouden toch niet kunnen slapen.” Daarbij kwam dat het huis ook weinig gerief bood: de elektriciteit lag eruit en de autoriteiten sloten uit voorzorg de waterleiding af.
Er sliepen vannacht veel mensen buitenshuis, soms in de kou. ’s Nachts daalt het kwik in Aleppo nu tot onder het vriespunt, overdag is het een graad of 8-9. Maandag was het daarbij regenachtig weer. „Het was een groot drama”, aldus Wael. „Ook ouderen en kinderen moesten zich buiten zien te redden. Gelukkig zijn er wel winkels open voor levensmiddelen.” De autoriteiten zorgen bovendien voor onderdak voor mensen die hun huis verloren.
Onveilig gevoel
Mustafa Adiyaman uit Gorinchem arriveerde zondag voor familiebezoek bij zijn moeder in Kayseri. De stad ligt op enkele honderden kilometers van het epicentrum, maar ook hier was de aardbeving goed te voelen. Met zijn moeder en zus ging hij ‘s nachts naar buiten. „Iedereen was bang”, zegt hij.
Adiyaman belt maandagmiddag vanuit de auto, omdat hij na de tweede beving niet terug durfde in de flat. Later op de middag besloot hij met zijn moeder en zus naar zijn broer te gaan in een klein dorp in de buurt van Kayseri. „Daar is geen hoogbouw en voelen we ons veilig”, zegt hij dinsdag. Kayseri is relatief licht getroffen, maar het feit dat de bevingen elkaar opvolgden maakt velen toch ongerust.
In de zwaar getroffen delen van Turkije en Syrië steeg het dodental dinsdagmorgen tot boven de 5000.