Binnenlandkinderboekenweek
Ophef om dichter Kinderboekenweek

Pim Lammers heeft zich teruggetrokken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek nadat hij doodsbedreigingen kreeg. Op social media werd hij beschuldigd pedoseksuele verhalen te maken. Veel schrijvers schaarden zich achter Lammers en premier Rutte noemde het vrije woord „een groot goed in onze rechtsstaat”. Tegelijk klinkt de vraag of Nederland niet te tolerant aan het worden is.

Redactie cultuur
6 February 2023 00:33Gewijzigd op 13 February 2023 15:10
Kinderboekenweek 2021. beeld ANP, REMKO DE WAAL
Kinderboekenweek 2021. beeld ANP, REMKO DE WAAL

Boekenkoepel CPNB meldde zaterdag dat Lammers zich vanwege alle ophef terugtrekt als maker van het gedicht voor de Kinderboekenweek die in oktober plaatsheeft. Volgens de CPNB staat de literaire vrijheid hiermee onder druk.

Het online tijdschrift reactionair.nl deelde eind januari passages uit een expliciet erotisch literair verhaal voor volwassenen dat de auteur in 2015 schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. De conservatief-christelijke actiegroep Gezin in gevaar pakte dit eind vorige week op en startte een petitie. Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Volgens Lammers zijn de aantijgingen dat hij pedo-activist zou zijn „pertinent onwaar”. „Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard”, liet hij weten toen hij bekendmaakte zich terug te trekken. Hij deed aangifte bij de politie.

In het radioprogramma Met het oog op morgen stelde Geneviève Waldmann, voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), dat ook schrijvers die Lammers verdedigen werden bedreigd. Het programma kon geen schrijver vinden die in de uitzending durfde te reageren op de kwestie. „Ik kan mij dat voorstellen”, stelde Waldmann. „Ik weet dat één van de auteurs die gisteren meteen in de pen is geklommen om Pim te ondersteunen nu zelf ook bedreigd is. Dus je wacht het wel even af en houdt wel even op met berichten posten op sociale media.”

Premier Rutte noemde de doodsbedreigingen onaanvaardbaar. „Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen.” Eerder had staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) al getwitterd dat „doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk”, stelde Uslu.

Schrijver Jacques Vriens schreef op sociale media: „Je mag het met een keuze niet eens zijn, maar informeer jezelf eerst goed, kom dan met argumenten en gooi niet met bagger”, aldus NPO Radio 1.

De verhouding tussen realiteit en fictie staat door deze kwestie volop in de schijnwerpers. Op sociale media buitelen critici over elkaar heen: valt een verhaal als dat van Lammers onder literaire vrijheid of moet je een auteur die iets dergelijks schrijft zeker niet opvoeren bij een evenement als de Kinderboekenweek?

Naast vooral veel steunbetuigingen en haatposts voor Lammers zijn er ook enkele gematigd-kritische geluiden van mensen die zich afvragen of Nederland in kwesties als deze niet té tolerant aan het worden is.

Pim Lammers staat bekend als een auteur die diversiteit in het kinderboek wil brengen. Hij won in 2018 een Zilveren Griffel met ”Het lammetje dat een varken is”, een prentenboek over transgender zijn. De organisator van de Kinderboekenweek CPNB stelde bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn boeken gaan over „een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer