De protestantse gemeente in De Lier, in het Westland, heeft in dertien maanden haar beide kerkgebouwen, de Domkerk en de Vredekerk, vernieuwd. Veel werd gedaan door vrijwilligers, die er in totaal meer dan 6000 uur in staken.
De voormalige hervormde Domkerk heeft haar oorspronkelijke toegang via de toren teruggekregen. Het entreeportaal onder de orgelgalerij werd de laatste jaren vooral gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen. Nu er een tochtschuifwand bij de toreningang is geplaatst, kan deze entree weer worden gebruikt. De kerkbanken zijn verwijderd, stoelen zijn ervoor in de plaats gekomen. In de kerk is de houten vloer vervangen door tegels van Belgisch hardsteen. Vroeger had de kerk ook een tegelvloer. In het achterste deel van het koor is een glazen wand geplaatst voor de herdenking van overleden gemeenteleden.
In de voormalige gereformeerde Vredekerk is een deel van de houten banken vervangen door stoelen, om de kerkzaal flexibeler te kunnen indelen. Ook is in de kerkzaal aan één zijde een ontmoetingsruimte met zitbanken en statafels gerealiseerd voor koffiedrinken na de dienst en andere activiteiten. Daarbij is ernaar gestreefd om „de sfeer en de identiteit” van de kerkzaal te behouden.
Bij de verbouwingen is rekening gehouden met het toekomstige bredere gebruik van de kerken. „Niet alleen als ruimte voor erediensten en bijzondere diensten, maar ook voor culturele evenementen zoals concerten en toneelvoorstellingen, tentoonstellingen, boekpresentaties, lezingen en andere vormen van samenzijn”, aldus het college van kerkrentmeesters. „Het is fijn als we onze mooie kerkgebouwen niet alleen voor onszelf houden, maar hiermee ook verbinding kunnen leggen met de wereld om ons heen.”
De Lierse Dom is een rijksmonument. De scheefgezakte, stompe en laatgotische toren en de bijbehorende kerk zijn halverwege de vijftiende eeuw gebouwd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de kerk voor het laatst gerestaureerd. Tot de inventaris behoren een preekstoel en een herenbank uit de zeventiende eeuw. De Vredekerk werd in 1924 in gebruik genomen en is in 2003 grondig gerenoveerd en verbouwd.
De protestantse gemeente bestaat sinds december 2021. De hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in De Lier gingen toen samen. Ze trokken door de jaren heen al steeds intensiever samen op.