Kerk & religiechristenvervolging
Duitse parlement stemt tegen speciale dag tegen christenvervolging

De Duitse Bondsdag heeft het voorstel afgewezen om een nieuwe ”internationale dag tegen de vervolging van christenen” in te voeren. Het voorstel dat vorige week werd ingediend door de Alternative für Deutschland (AfD) kreeg geen steun van andere fracties in de Bondsdag.

Redactie kerk
De Bondsdag, het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. beeld EPA/Filip Singer
De Bondsdag, het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. beeld EPA/Filip Singer

Dat meldde de nieuwssite Evangelical Focus Europe dinsdag. Vorige week diende de rechts politieke partij AfD een motie in voor een internationale dag tegen de vervolging van christenen. Daarmee wil de partij dat de federale regering „de wereldwijde vervolging van christenen in de vorm van onderdrukking, discriminatie en zelfs culturele devaluatie als een brandend probleem beëindigt en verbiedt”. De AfD wil dat er „diplomatieke gesprekken op Europees en VN-niveau” gevoerd zullen worden over de betekenis van het christendom voor de Duitse en Westerse cultuur.

De woordvoerder van de AfD stelde 15 februari als dag voor, omdat op die dag in 2015 de Islamitische Staat het filmpje publiceerde waarop de onthoofding van 21 koptische christenen in Libië te zien was.

De AfD verwijst in haar motie naar de recent gepubliceerde Ranglijst christenvervolging van Open Doors. En stelt op basis daarvan dat „christenen de meest vervolgde religieuze groep ter wereld vormen”.

Haat

Het voorstel kreeg echter geen steun van andere fracties in de Bondsdag. De sociaaldemocratische SPD zei dat het voorstel voortkwam uit „haat” en „islamofobie” van de AfD, die een hard anti-immigratiestandpunt inneemt. Ook de Groene Partij stelde dat de AfD zich alleen wil presenteren als „verdediger van het christendom” terwijl mensenrechten voor iedereen zijn en niet voor slechts één geloofsgroep. De liberale FDP stelde dat „joden, christenen, moslims, boeddhisten” allemaal in bepaalde contexten vervolgd worden en dat „vervolgers uit alle religies komen”. De CDU liet weten dat één herdenkingsdag „zeker niet genoeg is om het grote onrecht wereldwijd voor alle vervolgde religies en minderheden te beëindigen.”

Ook de geloofwaardigheid van het Open Doorsrapport werd door diverse partijen in twijfel getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer