Consument

Deze wafels zijn op vóor de koffiepauze begint

Eens in de drie maanden trakteert Jaap Ernst (64) uit Rotterdam op zelfgebakken kniepertjes. Hij gebruikt daarvoor het recept van zijn tante Gre.

Redactie Achterkrant
24 January 2023 21:03
Als traktatie maakte Jaap Ernst deze kniepertjes voor zijn collega’s. beeld Jaap Ernst
Als traktatie maakte Jaap Ernst deze kniepertjes voor zijn collega’s. beeld Jaap Ernst

De Rotterdammer is ongeveer twee uur zoet met het bakken van de wafeltjes. Zodra Ernst op kantoor komt zet hij de trommel gelijk neer. „De zoete geur is voor de collega’s onweerstaanbaar. Meestal halen de koekjes de pauze niet eens en zijn ze gelijk op”, zegt Ernst. Hij geeft als tip om de hoorntjes te vullen met slagroom, bakkersroom of mokkacrème. Ook is het lekker om er ijs in te doen.

Recept

Benodigdheden

500 gram bloem

200 gram basterd

200 gram kristalsuiker

200 gram roomboter

2 eieren

2 zakjes vanillesuiker

Theelepel kaneel

Lauw water

2 theelepels

Plat bord

Oeblie vormpjes (bijvoorbeeld te bestellen via wish.com)

Kaasschaaf

Houten pollepel

Wafelijzer (bijvoorbeeld voor €50 bij Bol.com aan te schaffen)

Bereidingswijze

Mix alle droge ingrediënten samen met de eieren in de beslagkom. Laat de boter eerst smelten tot het vloeibaar is (bijvoorbeeld in de magnetron) en voeg deze vervolgens ook bij het mengsel.

Mix alles goed door elkaar met een mixer. Het beslag moet een beetje de dikte krijgen van dikke pap. Dit krijg je door scheutjes lauw water toe te voegen.

Leg het deeg een half uurtj ein de koelkast.

Laat het wafelijzer goed heet worden op de middelste stand.

Schep een beetje deeg (ongeveer ter grootte van een walnoot) in het midden van het ijzer. Druk deze goed aan en bak ongeveer 45 seconden. Even kijken, eventueel een paar seconden langer.

Schuif een taartschep of kaasschaaf onder het wafeltje en laat deze op een plat bord afkoelen. Zo krijg je platte wafels.

Voor hoorntjes herhaal je bovenstaande, maar schuifje na het bakken het wafeltje om het puntvormpje heen, en laat je het vervolgens afkoelen.

Voor een rolletje draai je het hete wafeltje om bijvoorbeeld de steel van een pollepel.

Of maak een tacovormpje, door het wafeltje om een deegroller heen te krullen. Leuk om te serveren als dessert, met een bolletje ijs erin.

Een bakjesvorm maak je door het warme wafeltje in een dessertschaaltje te drukken.

Serveertip: Bij hoorntjes is het leuk om het puntje in chocolade te dopen en er een bolletje ijs in te scheppen. Varieer verder met vullingen zoals mokkacreme, banketbakkersroom of slagroom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer