Deze wafels zijn op vóor de koffiepauze begint
Eens in de drie maanden trakteert Jaap Ernst (64) uit Rotterdam op zelfgebakken kniepertjes. Hij gebruikt daarvoor het recept van zijn tante Gre.
De Rotterdammer is ongeveer twee uur zoet met het bakken van de wafeltjes. Zodra Ernst op kantoor komt zet hij de trommel gelijk neer. „De zoete geur is voor de collega’s onweerstaanbaar. Meestal halen de koekjes de pauze niet eens en zijn ze gelijk op”, zegt Ernst. Hij geeft als tip om de hoorntjes te vullen met slagroom, bakkersroom of mokkacrème. Ook is het lekker om er ijs in te doen.
Recept
Benodigdheden
500 gram bloem
200 gram basterd
200 gram kristalsuiker
200 gram roomboter
2 eieren
2 zakjes vanillesuiker
Theelepel kaneel
Lauw water
2 theelepels
Plat bord
Oeblie vormpjes (bijvoorbeeld te bestellen via wish.com)
Kaasschaaf
Houten pollepel
Wafelijzer (bijvoorbeeld voor €50 bij Bol.com aan te schaffen)
Bereidingswijze
Mix alle droge ingrediënten samen met de eieren in de beslagkom. Laat de boter eerst smelten tot het vloeibaar is (bijvoorbeeld in de magnetron) en voeg deze vervolgens ook bij het mengsel.
Mix alles goed door elkaar met een mixer. Het beslag moet een beetje de dikte krijgen van dikke pap. Dit krijg je door scheutjes lauw water toe te voegen.
Leg het deeg een half uurtj ein de koelkast.
Laat het wafelijzer goed heet worden op de middelste stand.
Schep een beetje deeg (ongeveer ter grootte van een walnoot) in het midden van het ijzer. Druk deze goed aan en bak ongeveer 45 seconden. Even kijken, eventueel een paar seconden langer.
Schuif een taartschep of kaasschaaf onder het wafeltje en laat deze op een plat bord afkoelen. Zo krijg je platte wafels.
Voor hoorntjes herhaal je bovenstaande, maar schuifje na het bakken het wafeltje om het puntvormpje heen, en laat je het vervolgens afkoelen.
Voor een rolletje draai je het hete wafeltje om bijvoorbeeld de steel van een pollepel.
Of maak een tacovormpje, door het wafeltje om een deegroller heen te krullen. Leuk om te serveren als dessert, met een bolletje ijs erin.
Een bakjesvorm maak je door het warme wafeltje in een dessertschaaltje te drukken.
Serveertip: Bij hoorntjes is het leuk om het puntje in chocolade te dopen en er een bolletje ijs in te scheppen. Varieer verder met vullingen zoals mokkacreme, banketbakkersroom of slagroom.