Verkoop Haagse Bethelkerk aan stichting Bethelkerk Loosduinen stuit op verzet
De Loosduinse Bethelkerk in Den Haag is verkocht aan de stichting Bethelkerk Loosduinen.
Dat heeft Martin van der Toorn, voorzitter van de stichting, desgevraagd meegedeeld. Het is de bedoeling dat er dit jaar weer kerkdiensten gehouden kunnen worden.
De in 1938 gebouwde Bethelkerk werd vanaf 2013 niet meer gebruikt door de protestantse gemeente ’s-Gravenhage. Het kerkgebouw werd verkocht aan een projectontwikkelaar, die er appartementen wilden realiseren. Tot voor kort werden de kerk en het gemeentecentrum gebruikt door de buurt voor allerlei buurtactiviteiten en door een kerkelijke gemeenschap.
Na de aankoop van de kerk wordt er, aldus Van der Toorn, „verder gegaan met de verbouw en nieuwbouw, waardoor er geen activiteiten kunnen plaatsvinden. Het is de bedoeling dat er appartementen en een wijkcentrum op de plaats van het oude gemeentecentrum van de kerk komen en dat de kerk zelf geschikt gemaakt wordt voor diensten van de hervormde noodgemeente Loosduinen. Deze komt nu ’s zondags tijdelijk op een andere plek samen.”
In de buurt is onrust ontstaan. De bewoners hebben zich verenigd in de stichtingen Bethel Blijft en Amadeus. Ze voelen zich overvallen door de plotselinge verkoop en vrezen dat de buurtactiviteiten geen doorgang meer kunnen vinden. Ze zijn het er niet mee eens dat ze geen toegang meer hebben tot het kerkgebouw voor hun activiteiten, terwijl de buurtstichting een contract claimt te hebben tot 2028. De bewoners hebben een advocaat in de arm genomen en eisen dat de bepalingen uit het huurcontract worden nagekomen.
Van der Toorn vindt het jammer dat de contacten met de buurt op dit moment stilliggen. „Wat ons betreft kunnen de activiteiten van de buurt na het gereedkomen van de nieuwbouw gewoon doorgang vinden”, zegt hij. „Wel is duidelijk dat de hoofdfunctie van het kerkgebouw blijft bij het oorspronkelijke. Dat blijkt uit de tekst bij de entree: ”Dit is niet dan een huis Gods”. We hopen dat de stichting landelijke steun krijgt, zodat de verkondiging van het evangelie in de stad ook hier doorgang kan hebben. Een kleine reformatorische gemeente kan als huurder niet de lasten dragen.”