Kiev krijgt in Ramstein veel zware wapens van bondgenoten
In Ramstein regent het wapentoezeggingen voor Oekraïne. Westerse landen trekken hun arsenaal nog een keer open.
Het wapengekletter is vrijdag niet van de lucht op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland. Pakweg vijftig bevriende landen coördineren daar militaire steun aan Oekraïne in de strijd tegen de Russen.
De oorlog in Oekraïne bevindt zich in een cruciale fase. Het front is tot stilstand gekomen. Alleen bij Soledar en Bachmoet in het oosten van Oekraïne vinden zware gevechten plaats, overigens zonder strategische veranderingen.
Bovendien graaft het Russische leger zich steeds dieper in, terwijl een nieuw, grootschalig voorjaarsoffensief op stapel staat. Kiev dringt daarom aan op levering van zware wapens. Leopard 2-gevechtstanks van Duitse makelij bijvoorbeeld. Of M1 Abramstanks van Amerikaanse bodem.
De bondgenoten buigen zich vrijdag over het verzoek van Kiev. Een aantal landen wil de moderne Leopard 2-tanks sturen, maar wacht met smart op toestemming uit Berlijn. De geavanceerde Leopardtanks zijn geproduceerd door Duitsland en volgens de regels is toestemming van Berlijn vereist voor het doorleveren aan Oekraïne.
De tijd dringt. Het Westen realiseert zich dat de oorlog zich in een cruciale fase bevindt. Verschillende westerse landen kijken daarom nog eens diep in hun wapenkist. Oekraïne krijgt meer luchtverdigingssystemen, meer aanvalswapens, meer munitie en meer logistieke steun.
Nieuw steunpakket
De wapenlijst is lang en divers. De VS stellen nog eens 2,3 miljard euro militaire hulp beschikbaar aan Oekraïne. Washington stuurt 90 Strykerpantservoertuigen voor troepentransport, 59 Bradleypantservoertuigen en 350 gepantserde Humvee-wielvoertuigen.
Verder krijgt Oekraïne acht Avenger-luchtverdedigingssystemen, 53 lichte tactische MRAP-voertuigen die bestand zijn tegen mijnen. Bovendien leveren de Amerikanen meer dan 100.000 granaten en raketten voor artilleriekanonnen, waaronder de geavanceerde Himars.
De militaire steun hulp komt uit de oorlogsvoorraden van de VS. Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Washington al ruim 26,7 miljard dollar aan militaire hulp geleverd.
Denemarken heeft besloten alle negentien Caesarhouwitsers met 155 mm-kanon te leveren aan Kiev, Estland alle FH-10-houwitsers met 155 mm-kanon en Zweden stuurt vijftig CV-90-pantservoertuigen. Frankrijk overweegt de levering van lichte Leclerc-tanks. Canada zegt bijvoorbeeld 200 Senatorpantservoetuigen toe, het VK 600 Brimstone-raketten. Frankrijk en Italië leveren samen luchtafweersystemen.
Nog geen tanks
Bij alle toezeggingen voor zware wapens ontbraken vrijdag rond de middag nog altijd gevechtstanks. De grote vraag is of en wanneer Duitsland hier een knoop over doorhakt. Berlijn staat onder zware internationale druk om toestemming te geven voor de levering van geavanceerde Leopard 2-gevechtstanks.
De Duitse bondskanselier zou alleen groen licht willen geven als de VS hun Abrams sturen. De nieuwe Duitse defensieminister Boris Pistorius zegt echter niets te weten van deze voorwaarde. „Een dergelijke koppeling is mij niet bekend.” Volgens de kersverse defensieminister is het vooral van belang dat Duitsland handelt in samenspraak met bondgenoten.
Polen is het Duitse getreuzel over de gevechtstanks spuugzat. De Poolse premier Mateusz Morawiecki dreigt Leopards ook zonder toestemming naar Oekraïne te sturen. Polen en Finland willen beide Leopards leveren. De Oekraïense president Volodimir Zelenski bekritiseerde eerder de Duitse aarzeling.
Rusland maakt zich inmiddels grote zorgen over mogelijke droneaanvallen uit Oekraïne. Het Kremlin liet donderdag op verschillende overheidsgebouwen in Moskou Pantsir-luchtafweer plaatsen. Grote kranen hesen het raketsysteem met onder andere twee dubbele 30 mm-kanonnen bovenop de daken.
Niet oneindig
Directeur William Burns van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft eind vorige week een geheim bezoek gebracht aan Kiev. Burn praatte Zelenski persoonlijk bij over wat de CIA denkt dat de Russische plannen zijn voor de komende maanden, schrijft The Washington Post.
Het Oekraïense leger is in hoge mate afhankelijk van wapenhulp uit het Westen, met name uit de VS. Burns waarschuwde dat Kiev er rekening mee moeten houden dat op zeker moment die hulp lastiger wordt.