Mens & samenlevingterugblik 2022

Ds. Van Mourik: Mensen gaan gebukt onder drama’s op 6 mei in Alblasserdam

Bij Alblasserdammers staat de datum van 6 mei 2022 „in het geheugen gegrift”, zegt ds. R.W. van Mourik (64), predikant van de Grote Kerk (Gereformeerde Bond) in Alblasserdam.

31 December 2022 15:35Gewijzigd op 31 December 2022 15:40
Bij een schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam op 6 mei vallen twee doden en twee zwaargewonden. Voorafgaand aan het schietincident bedreigt schutter John S. zijn ex, die als cliënt op de zorgboerderij werkt. Als de politie S. oppakt, blijkt dat hij enkele dagen voor de schietpartij schoenmaker en oprichter van RefoAnders Johan Quist heeft omgebracht. beeld ANP, Sem van der Wal
Bij een schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam op 6 mei vallen twee doden en twee zwaargewonden. Voorafgaand aan het schietincident bedreigt schutter John S. zijn ex, die als cliënt op de zorgboerderij werkt. Als de politie S. oppakt, blijkt dat hij enkele dagen voor de schietpartij schoenmaker en oprichter van RefoAnders Johan Quist heeft omgebracht. beeld ANP, Sem van der Wal

In alle vroegte die vrijdag overleden de vriendinnen Ilse (18) en Esmée (19). Ze reden in Alblasserdam op een scooter en werden geramd door de 25-jarige Abdelghafour El B., die daarvoor onlangs is veroordeeld tot vijf jaar cel.

Later die vrijdag 6 mei schoot de 38-jarige John S. in de Alblasserdamse zorgboerderij Tro Tardi de 34-jarige Nathalie en de 16-jarige Ann-Sofie dood. Ook wordt John S. verdacht van twee moordpogingen op de boerderij en van de moord op Johan Quist in Vlissingen op 4 mei.

Bruut

„Zeker ook op jongeren hebben de drama’s op 6 mei in Alblasserdam behoorlijke indruk gemaakt”, blikt ds. Van Mourik in de pastorie terug. „Het hakt erin dat een bruut twee meiden overhoop reed en dat later die dag jonge mensen op de zorgboerderij zijn doodgeschoten. Jongeren beseften: je leven kan zomaar voorbij zijn.”

Zeker de directbetrokkenen in Alblasserdam gaan nog altijd gebukt onder de drama’s op 6 mei, merkt de predikant, sinds zes jaar verbonden aan de hervormde wijkgemeente in het rivierdorp. Ds. Van Mourik sprak meer dan eens met de grootouders van een jonge vrouw die op 6 mei is beschoten op de zorgboerderij. „Zij kreeg een kogel in haar lichaam, maar is wonderlijk bewaard. Deze vrouw, die psychisch niet zo sterk is, kampt door de schietpartij met een trauma. In gedachten ziet ze telkens de schutter het terrein op komen en in het wilde weg om zich heen schieten.”

In de weken na 6 mei bespeurde ds. Van Mourik „verbroedering” in de Alblasserdamse gemeenschap. „Mensen leefden mee met nabestaanden en slachtoffers.” Indrukwekkend was een herdenkingsdienst in de Ichthuskerk enkele dagen na de dramatische vrijdag, blikt de predikant terug. „Die dienst was bedoeld voor de hele gemeenschap. Ook burgemeester Jaap Paans was erbij. Sprekers kwamen uit verschillende kerken; er zaten ook niet-gelovigen in de kerk. Mooi was dat bijvoorbeeld uit het avondgebed van Luther werd geciteerd.” Uit dat avondgebed klonk de zin: „Heer, blijf bij ons met Uw troost en zegen.”

Wakker

Ds. Van Mourik en zijn vrouw volgden de gebeurtenissen op afstand. Juist op 6 mei waren ze afgereisd naar Zuid-Frankrijk, voor bezoek aan hun zoon, die daar met zijn vrouw werkzaam is op een evangelisch recreatiecentrum. „Via internet volgde ik wel voortdurend het nieuws over Alblasserdam. Ook de herdenkingsdienst maakte ik online mee. Mijn vrouw zei: Volgens mij wil jij nu liever in Alblasserdam zijn.”

Het valt de predikant op dat ook voor nogal wat Alblasserdammers de heftige gebeurtenissen van 6 mei alweer naar de achtergrond zijn geraakt. „Op 6 mei keek heel Nederland naar ons dorp, iedereen had het over de schietpartij op de zorgboerderij. Later gingen veel mensen weer over tot de orde van de dag. Misschien ook omdat heftig nieuws zich maar blijft opstapelen. Denk aan het vrachtwagendrama in Nieuw-Beijerland in augustus of aan het verkeersongeval in september in Oud Gastel, waarbij vier mensen omkwamen.”

De predikant hoopt dat de drama’s op die treurige 6 mei „mensen dichter bij God brengen, of wakker maken. Wat zou het mooi zijn als bijvoorbeeld jongeren zich vaker af gaan vragen: Hoe leef ik voor het aangezicht van God?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer