Binnenlandschietpartij
Advocaat: John S. verklaart uiteenlopend over moord op Johan Quist

John S. (38) heeft in verhoren „meerdere uiteenlopende verklaringen” afgelegd over zijn motief om Vlissinger Johan Quist (60) in mei dit jaar om het leven te brengen.

Van onze verslaggever
beeld ANP, ROEL VISSER
beeld ANP, ROEL VISSER

Dat zegt Frank Hamers, advocaat van de nabestaanden van Quist, desgevraagd. Hamers wil op dit moment niet kwijt welke verklaringen John S. precies heeft afgelegd tijdens politieverhoren. Johan Quist was voorheen voorman van RefoAnders, een organisatie voor reformatorische homo’s.

Dinsdag was in de rechtbank van Dordrecht een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen John S. Hij wordt verdacht van moorden op de 34-jarige Nathalie en de 16-jarige Ann-Sofie op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam op 6 mei dit jaar. Enkele dagen eerder zou hij Johan Quist hebben omgebracht in diens schoenenzaak in Vlissingen.

Hamers en de nabestaanden van Quist tasten op dit moment in het duister over de vraag waarom John S. de Zeeuwse schoenenmaker om het leven bracht, zegt Hamers. „We snappen het niet en willen weten waarom hij is vermoord. We hopen dat John S. met een duidelijk verhaal komt. Misschien zal S. daar tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak duidelijkheid over geven. Als het is nog de vraag of hij dan de waarheid vertelt.”

Dinsdag bleek dat John S. langer dan gebruikelijk wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Normaal gesproken duurt zo’n PBC-onderzoek naar iemands geestesgesteldheid een week of zes. In het geval van John S. duurt het observatie-onderzoek enkele weken langer. Advocaat Hamers vindt het „prima” dat er meer tijd wordt uitgetrokken voor onderzoek naar de geestesgesteldheid van John S.

John S. moet verplicht verschijnen bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak, bepaalde de rechtbank in Dordrecht dinsdagmorgen. „We willen hem erbij hebben”, zei de rechtbankvoorzitter.
De rechter zal John S. desnoods onder dwang laten brengen. Naar verwachting zullen tijdens de strafzaak volgend jaar zo’n twintig slachtoffers een zogeheten slachtofferverklaring afleggen. De vijftien meest directe slachtoffers krijgen in beginsel elk drie kwartier de tijd voor hun verhaal.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen John S. gaat meerdere dagen duren, dat zal op zijn vroegst in april 2023 zijn. In maart is er eerst nog een voorbereidende zitting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer