Drie Zeeuwse scholen openen onderzoeksbroedplaats
Drie Zeeuwse scholen beschikken sinds kort over een gloednieuw gezamenlijk onderzoekslaboratorium in Middelburg.
Het Joint Research Center Zeeland werd 15 december geopend. Vanaf komende februari gaan de studenten er daadwerkelijk aan de slag en zal het er gonzen van activiteit, verwacht manager Leo Blok.
Een jaar of zes geleden presenteerde oud-premier Balkenende –zelf ook Zeeuw– zijn rapport ”Zeeland in stroomversnelling”, met een reeks aanbevelingen voor een veerkrachtige economie en een gezonde arbeidsmarkt in toekomstig Zeeland. Eén van de vruchten van die aanbevelingen is de komst van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ), waarin de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt (UCR) en Scalda de krachten hebben gebundeld. Zeeland is daarmee een onderzoeksbroedplaats rijker op het gebied van vier bij Zeeland passende thema’s: water, energie, voedsel en biobased economy.
Ideeën testen
Blok leidt graag rond in het opvallend witte gebouw nabij het Middelburgse Bolwerk, dat aan de buitenkant is voorzien van een brede trap, die rechtstreeks naar het dak leidt. Hij legt uit dat een ”makerspace” het hart van elke verdieping is. „Daar broeden straks studenten, onderzoekers en docenten samen op ideeën.”
Op de begane grond is de makerspace gekoppeld aan wat zwaardere technische apparatuur, zoals zaagmachines, draai- en freesapparatuur, een metaalwerkplaats en een spuiterij. Daar gaan onder anderen studenten bouwkunde, engineering en civiele techniek aan de slag.
In het megatronicalab op de eerste etage kunnen ze hun zelfgemaakte ontwerpen uittesten en optimaliseren. Op de eerste etage vinden we ook een gloednieuwe batterij 3D-printers en een laserprinter om in de computer gemaakte ontwerpen tastbaar te kunnen maken.
„We willen als JRCZ overheden en bedrijven bedienen”, legt Blok uit. „Als die een onderzoek willen laten uitvoeren, kunnen ze bij ons terecht. We houden ons graag bezig met actuele vraagstukken. Denk aan de waterproblematiek. Het regent steeds vaker en harder. Hoe kunnen we straks iets verzinnen waardoor binnensteden bij noodweer niet langer onderlopen?
De HZ deed onderzoek naar eetbaar plastic, gemaakt van zeewier, dat oplost in water. Dat soort onderzoeken past óók heel goed bij het DNA van het JRCZ. Maar denk ook aan getijdenenergie of de aanpak van verzilting, onderwerpen die heel relevant zijn voor een deltagebied als Zeeland. We maken graag optimaal gebruik van de kansen die de natuur biedt om de wereld duurzamer te maken.”
Aantrekkingskracht
Op naar de tweede etage. Daar zit het data science lab, waar computerdata worden geanalyseerd en visueel gepresenteerd met moderne hulpmiddelen, zoals een vlakke en een gebogen led wall. Op deze verdieping zit ook de makerspace voor onderzoekers op het gebied van chemie, terwijl op de derde etage van het JRCZ diverse scheikundige laboratoria zijn ingericht.
„Op het dak van het gebouw zouden we bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen testen. We willen er sowieso een groen dak van maken”, vertelt Blok.
Hij noemt het JRCZ „een inspirerende en creatieve omgeving” voor alle gebruikers. Blok hoopt dat het researchinstituut er straks ook voor zal zorgen dat er minder afgestudeerden uit de provincie wegtrekken, mensen die Zeeland juist heel goed kan gebruiken. „Het JRCZ maakt het voor hen interessanter om bij een Zeeuws bedrijf aan de slag te gaan in plaats van hun heil te zoeken buiten de provincie.”