Binnenlandschietpartij
John S. stuurde dag voor moord in Vlissingen wapenfoto naar ex-vriendin

Een foto met daarop een wapen. Die stuurde John S. (38) naar een 23-jarige ex-vriendin die hij kende van zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam.

Een vrouw wordt getroost door een politieagent bij de zorgboerderij in Alblasserdam. beeld ANP, SEM VAN DER WAL
Een vrouw wordt getroost door een politieagent bij de zorgboerderij in Alblasserdam. beeld ANP, SEM VAN DER WAL

De verdachte stuurde haar die afbeelding de dag voordat hij op 4 mei in Vlissingen de 60-jarige Johan Quist in diens schoenenzaak om het leven bracht.

Dat bleek vrijdag bij de Rotterdamse rechtbank tijdens een voorbereidende zitting in de zaak tegen John S. De man was niet aanwezig. Hij wordt verdacht van drie moorden en twee moordpogingen. Op 6 mei schoot hij de 34-jarige Nathalie en de 16-jarige Ann-Sofie dood op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam.

Vlak na de moord op Johan Quist –bekend als vroegere voorman van RefoAnders, een organisatie voor reformatorische homo’s– stuurde John S. opnieuw fotomateriaal naar zijn ex-vriendin, met wie hij een relatie van enige weken zou hebben gehad. Daarop was het levenloze lichaam van Quist te zien. S. had er ook, volgens het OM als dreigement, de naam van haar bijgeschreven.

De ex-vriendin schakelde na de eerste aan haar verstuurde foto (met het wapen) op 3 mei de politie in. Het telefoonnummer waarmee S. had gecommuniceerd, leek van iemand te zijn die in de gevangenis zat. Voor de politie leek daarom het spoor aanvankelijk dood te lopen.

Jacht

Na de moord op Quist herkende de ex-vriendin op de avond van 5 mei op een politiefoto het lichaam van de Vlissinger. Dit omdat ze immers kort na de moord op Quist de foto van de levenloze Zeeuw van John S. kreeg. De politie kon toen de „jacht” op S. beginnen, vertelde de officier van justitie vrijdagmiddag. S. was niet direct te traceren, zei de aanklager. „Helaas kon de politie de verschrikkelijke gebeurtenissen in Alblasserdam op 6 mei niet voorkomen.”

Na de twee moorden en enkele moordpogingen in de zorgboerderij in Alblasserdam pakte de politie John S. in een nabijgelegen park op. „Hij zat in kleermakerszit en met het wapen op schoot”, vertelde de aanklager in een overvolle rechtszaal. Toen hij werd gearresteerd, was S. in gesprek met alarmnummer 112.

S. heeft verklaard dat hij op het moment van zijn daden medicijnen gebruikte. Niet duidelijk is nog om welke medicatie het zou gaan. Na zijn arrestatie is bloed bij hem afgenomen. Onderzoek daarnaar is gaande.

In ieder geval de nacht na de moord op Quist overnachtte S. in een hotel in Papendrecht. In de periode rond de moorden kocht hij een pruik en handschoenen. De pruik zou hij niet hebben gebruikt. Bij een tankstation schafte hij sigaretten aan.

John S. wordt binnenkort zes weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. „Waarom was de verdachte zo boos dat hij zulke verschrikkelijke dingen deed?” zo wierp de officier van justitie op. Hij wees erop dat voor velen in Alblasserdam en Vlissingen de datums van 4 en 6 mei (de dagen waarop de moorden werden gepleegd) „zullen blijven doorklinken in hun levens.”

Nabestaanden en gedupeerden benadrukken, zei de officier van justitie, dat alle slachtoffers van S. „volledig onschuldig” zijn. „Er was geen conflict tussen John S. en een van zijn slachtoffers.” Het motief voor de moorden lijkt volgens de aanklager „totaal zinloos” te zijn.

Verder willen de nabestaanden gezegd hebben, zo vertolkte de officier van justitie hun gevoelen, „dat er nooit een excuus kan zijn voor wat John S. heeft gedaan.”

Ouders van jonge mensen die de schietpartij in Alblasserdam hebben overleefd, zeiden vrijdag dat het „niet best” gaat met hun kinderen.

Onvoorstelbaar leed

Opvallend was dat de voorzitter van de rechtbank vrijdag meermalen de tijd nam om nabestaanden in de zaal in zekere zin op hun gemak te stellen. Zo zei hij: „Op een later moment zal John S. wel in de rechtszaal aanwezig zijn. Dan zult u nog moeilijker momenten meemaken. Ik zeg dat niet om u bang te maken, maar om u te helpen.”

En vlak voordat de officier van justitie de tenlastelegging voorlas, zei de rechter tegen de nabestaanden en gedupeerden: „Zet u schrap, kan ik dat zo zeggen?” De rechter vertelde dat hij had „opgezien” tegen de beladen zitting.

Camerabeelden

Net als de aanklager en de rechters betuigde ook mr. A. van ’t Hek, advocaat van John S., zijn medeleven aan de slachtoffers. „Deze zaak is met geen pen te beschrijven. Uw leed is onvoorstelbaar en onherstelbaar.”

S., die al jaren met psychische problemen kampt, heeft de afgelopen zes jaar een zestal suïcidepogingen gedaan.

De rechter besliste vrijdag onder meer dat de procespartijen de beschikking krijgen over camerabeelden uit Vlissingen. Die zouden licht kunnen werpen op de route die John S. heeft afgelegd voordat hij Johan Quist ombracht.

Eind september is een volgende voorbereidende zitting, dan in de rechtbank in Dordrecht. Vermoedelijk is de inhoudelijke behandeling eind dit jaar. Die gaat meerdere dagen in beslag nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer